2 november 2001 door Diederik Bosman

Breath holding spell of koortsstuip?

Toen mij zoon twee jaar was, en grieperig, kreeg hij binnen zeer korte tijd een hoge lichaamstemperatuur. Hij viel daarbij weg, en liep blauw aan. De arts vertelde dat het 'breath holding spells' waren. Nu lees ik alleen dat dit voorkomt bij boze en driftige kinderen.

Mijn vraag is: kunnen er BHS ontstaan na een zeer snelle stijging van de lichaamstemperatuur?

Antwoord

Breath holding spells zijn letterlijk: perioden waarbij het kind zijn adem inhoudt. Hij of zij kan dan blauw worden en wegvallen. BHS zijn drift-aanvallan waarbij het kind niet krijgt wat het wil. Het is een soort van boos worden.

Als ik het verhaal van uw kindje lees, vind ik niet dat het past bij een BHS. Het past veel meer bij een koortsstuip.

Koortsstuipen treden op als de koorts snel ontstaat en beginnen met trekkingen en wegvallen, waarna het kind blauw wordt. BHS komen nooit eenmalig voor en staan meestal geheel los van het krijgen van hoge koorts.

Het enige wat er bij uw zoontje ontbreekt, om de diagnose 'koortsstuipje' (of: 'koortsconvulsie') volledig te kunnen maken, zijn de trekkingen. Die hoeven echter niet per se op te treden om tóch van een koortsstuip te spreken. Dit noemen we een 'atypische koortsconvulsie'.

Het antwoord is dus eigenlijk: nee. BHS ontstaan niet door het snel oplopen van de lichaamstemperatuur. Koortsconvulsies wel. Een eenmalige BHS alleen bij hoge temperatuur is dus zeer onwaarschijnlijk. Mocht uw zoontje, ik weet niet hoe oud hij nu is, vaker koortsconvulsies of wegrakingen zonder koorts krijgen, dan moet u een kinderarts raadplegen.

Lees ook: