Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

22 februari 2008 door Frea Kruisinga

Buikkrampen door invaginatie? (4 jr)

Mijn zoon van 4 jaar heeft het afgelopen jaar zo'n acht keer heftige buikkrampen gehad, die meestal na een dag en een nacht weer over waren. Zeer recent heeft de aanval echter zo'n vier dagen geduurd.

Er zijn echo's gemaakt (niet op het moment van de buikaanvallen) waaruit men nog niet duidelijk kon opmaken wat de oorzaak is. Voor ons zijn de symptomen van invaginatie zeer herkenbaar maar de kinderarts zei dat dit uitgesloten is. Een radioloog beweert dat deze diagnose alleen kan worden vastgesteld op het moment dat er een echo wordt gemaakt tijdens de buikkrampen.

Mijn vragen: hoe stelt men vast dat het gaat om invaginatie? Gaat het vanzelf over na het 5e levensjaar, of is operatie altijd noodzakelijk? En kun je als ouder je kind verlichting geven op het moment dat het gebeurt?

Antwoord

Zoals u zult begrijpen kan ik van hier af niet zien of er inderdaad sprake is van invaginatie, maar ik kan er vanzelfsprekend wel iets meer over vertellen, waarbij ook uw vragen aan de orde komen.

Bij invaginatie stulpt er een stukje darm in het volgende stukjes darm, net als bij een telescoop-antenne. De meest voorkomende plek waar dit gebeurt, is bij de overgang van de dunne darm naar de dikke darm. Meestal overkomt het kinderen tussen de 6 en 36 maanden (sommige studies spreken van 6 maanden tot 6 jaar), maar het kan ook optreden bij jongere en oudere kinderen.

Kinderen met invaginatie hebben plotseling optredende ernstige krampende pijn met ontroostbaar huilen en optrekken van de benen. Deze pijn-episodes treden meestal op om de 15 tot 20 minuten en worden na verloop van tijd steeds ernstiger. Er kan sprake zijn van braken en bij een groot deel van de kinderen (tot 70%) zit er bloed en slijm bij de ontlasting, waardoor die eruit kan zien als een soort donkerrode jam.

Invaginaties kunnen 'op en af' optreden en inderdaad kan een invaginatie 'gemist' worden (dus dat je hem niet ziet) als er niet tijdens een buikpijn-aanval wordt gekeken.

Wat de behandeling betreft: een invaginatie kan vaak worden verholpen door contrast via de anus in te brengen waardoor de instulping als het ware wordt teruggeduwd. Maar als dat niet lukt, of als de invaginatie al te lang bestaat, kan een operatie noodzakelijk zijn, waarbij er een stukje van de darm wordt verwijderd.

De klachten die u beschreef, kunnen echter nog tal van andere oorzaken hebben, die bovendien vaker voorkomen dan een invaginatie. Zoals: een (niet goed herkende) obstipatie – waar je soms opvallend ernstige buikkrampen van kan hebben – of een darminfectie met een parasiet. Over het verlichten van de pijn kan ik eigenlijk alleen maar zeggen: zorg dat goed uitgezocht wordt wat de oorzaak is!

Lees ook: