Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

5 maart 2010 door Fleur de Lorijn

Buikpijn en witte poep - wat moeten we doen? (3½ jr)

Mijn dochter van 3½ heeft reflux en krijgt daarvoor Losec. Ze blijft echter buikpijn houden, heeft eenmaal per week koorts, is moe, boos, en heeft sinds 3 dagen witte ontlasting. Zo nu en dan heeft ze blauwe lippen.

Wat moet ik doen om haar te helpen? Ze is overdag vaak hangerig van de buikpijn en wordt 's nachts huilend wakker.

Antwoord

Als ik uw verhaal zo lees, dan zou ik graag willen dat uw dochter door de huisarts gezien wordt. Het gaat mij vooral om de combinatie buikpijn en witte poep.

Er zijn veel kinderen met buikpijnklachten. In de meeste gevallen vinden we geen duidelijke lichamelijke oorzaak. Maar als uw dochter echt witte ontlasting heeft, dan kan dat wijzen op een obstructie (afsluiting of verstopping) in de darmen. Bijvoorbeeld door galstenen.

We noemen dit ook wel 'stopverf-ontlasting', wat beslist buikpijn kan geven. Neem als het kan een potje met deze ontlasting mee naar de huisarts, zodat hij het meteen kan beoordelen.

Voor de buikpijn kunt u in principe pijnstilling gebruiken (zoals paracetamol), maar in dit geval is het wel belangrijk om te onderzoeken wat de oorzaak van de buikpijn is. De huisarts kan beslissen of ze doorverwezen moet worden naar het ziekenhuis voor verder onderzoek, zoals een echo van de buik en een bezoek aan de kinderarts.