Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

11 februari 2011 door Sanderijn van der Doef

Dameskleding aangetrokken met heftige gevolgen - wat te doen? (12 jr)

Onze zoon van 12 heeft een kleed [Vlaams voor 'jurk' - red.] en schoenen van mij aangetrokken. Op een avond vond ik mijn laarzen, een kleed, een condoom en een mes op ons bed in onze slaapkamer. Aangezien die dingen niet door mijzelf of mijn man daar neergelegd waren, vroegen we onze zoon heel kalm of hij hiervan afwist.

Hij werd direct kwaad en begon te wenen dat we hem hiervan niet konden beschuldigen. We hebben hem duidelijk gemaakt dat we niet boos waren, en dat we weten dat hij op zoek is naar zijn seksuele identiteit, maar dat we ons wel zorgen maakten over dat mes.

Na een paar minuten gaf hij toe dat hij wou weten hoe het voelde om een kleed aan te hebben en dat hij zich daarna zo schaamde dat hij zichzelf wou ombrengen met dat mes.

Er lag ook een knuffel op het bed, en daarin was een gat gemaakt. Toen we vroegen waarom hij dat had gedaan, vertelde hij dat dit was omdat hij de knuffel wilde penetreren.

We hebben hem gezegd dat we geen probleem hebben met zijn zoektocht naar seksualiteit en dat het normaal was wat hij uitgeprobeerd had. Maar waar wij ons zorgen over maken is natuurlijk het mes. En of dit misschien enkel gebruikt is om het gat te maken in de knuffel maar niet om zichzelf om te brengen? Heeft hij het verhaal dat hij zichzelf wilde ombrengen erbij gehaald omdat hij zich schaamde?

Antwoord

Uw zoon is inderdaad volop aan het experimenteren met zijn seksuele gevoelens. Maar ik moet zeggen dat hij dat niet op een doorsnee-manier doet. Een jurk of kleren aantrekken van zijn moeder is iets wat we wel vaker tegenkomen, maar het maken van een opening in een knuffel om te oefenen met penetreren is toch wel iets anders.

Psychologische verklaring

Als psycholoog zie ik hier ook een ander signaal: het opzettelijk beschadigen van een voorwerp uit zijn kindertijd, een voorwerp dat hem vroeger als kind juist troost bracht, kan wijzen op boosheid over iets dat hem aan zijn jeugd herinnert.

Door het voorwerp na de beschadiging te willen gebruiken voor iets seksueels (in dit geval penetreren) lijkt het alsof hij macht wil uitoefenen over die boosheid. Het feit dat hij – al dan niet als excuus – zegt dat hij het mes wilde gebruiken om zichzelf iets aan te doen (uit schaamte) wijst ook op een vorm van agressie. Zelfs als hij het mes daar niet eens voor had willen gebruiken. Het is in ieder geval geen alledaags excuus voor een kind van 12...

Om een concreet advies te kunnen geven, zou ik meer van uw zoon en uw gezin moeten weten. Ook zou ik bijvoorbeeld willen weten wáár op de knuffel het gat was gemaakt. Zat het gat inderdaad op een plek tussen de knuffelbenen of iets dergelijks? Of zat het gat in het hoofd van de knuffel? Dan zou dat een vreemde plek zijn om te penetreren.

Professionele hulp

Op zich heeft u, zo te zien, heel goed gereageerd. Rustig en zonder verwijten. Ik denk echter dat uw zoon ergens mee zit, waarmee hij geholpen moet worden. Waarschijnlijk bent u daar zelf niet de juiste persoon voor.

Als ouders zijn jullie er vooral voor om hem het vertrouwen te geven dat hij een goed mens is (wat u al doet). Maar om te achterhalen wat hem dwars zit, en hem daarmee te helpen, denk ik dat er in dit geval professionele hulp nodig is.

Wat u zelf kunt doen

Ik raad u aan om hem een of meer boeken over seksuele voorlichting te geven (die passen bij zijn leeftijd). Ik zou daar meteen al mee beginnen. Voor een overzicht van de mogelijkheden, zie: Produkt-informatie: Seksuele opvoedingsboeken. Hij moet in ieder geval weten dat zijn seksuele gevoelens op deze leeftijd heftig kunnen zijn, en dat hij behoefte heeft aan experimenteren.

Daarnaast moet u ervoor zorgen dat u in gesprek met hem blijft. Wat houdt hem bezig? Wat gaat er in hem om? Hoe voelt hij zich? Mocht u dan het idee krijgen dat hij niet lekker in zijn vel zit, dan is dat een extra reden om een goede kindertherapeut te zoeken die hem kan helpen.

Succes gewenst!