22 november 2002 door Diederik Bosman

Darmkrampjes na inentingen? (3 mnd)

Mijn zoontje van 3 maanden heeft de vaccinaties DKTP 1+2 en HIB 1+2 gehad. De dag zelf heeft hij nergens last van gehad, maar de dag erna kreeg hij last van darmkrampjes. Hij heeft een koemelk-allergie en hij krijgt al Nutrilon pepti.

De huisarts denkt dat er geen verband is, maar wij denken van wel want de darmkrampjes begonnen een dag naar de injectie en waren plotseling na een week weer verdwenen.

Zou er eventueel een stof in de vaccinatie-cocktail kunnen zitten waar hij niet tegen kan?

Antwoord

Een kind van deze leeftijd kan met buikkrampjes reageren op ziek-zijn. En: een vaccinatie moet je eigenlijk vergelijken met een periode van ziek-zijn, omdat het lichaam volop actief is met het maken van afweerstoffen (net zoals bij een 'echte' infectie).

Het ligt dus niet zozeer aan de vaccinatie zelf (of de stoffen daarin) maar meer aan het feit dat het kind tijdelijk zwakker of ziek is.

Wij denken overigens – net als de huisarts – dat het niets met zijn koemelk-allergie te maken heeft, omdat er in het vaccin geen koemelk-eiwitten zitten. Ieder kind op deze leeftijd dat ziek wordt kan zo reageren.

Het valt echter alleen niet uit te sluiten dat een kind dat allergisch is voor koemelk ook allergisch voor andere stoffen kan zijn. Zo kán er een allergie voor bepaalde stoffen uit het vaccin bestaan, alhoewel deze reacties heel zeldzaam zijn en meestal alleen huid-reacties geven.

Lees ook: