Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

29 mei 2009 door Nanny Gortzak

De crèche hanteert een ander voedingsritme. Hoe los ik dat op? (15 wkn)

Mijn dochtertje van 15 weken gaat vanaf volgende week 3 dagen naar de kinderopvang. Ze willen haar daar in een ritme gaan brengen van voedingen om 11 en 15 uur. Ze krijgt meestal haar laatste voeding om 19 uur en slaapt dan door tot 6 uur.

Na zo'n lange nacht zonder eten wil ze dan wel om 9 en 12 uur eten, maar dan is ze voortaan (net gearriveerd) op het dagverblijf en die willen haar in het schema gaan pushen van één voeding om 11 uur. Ik ben daar helemaal niet blij mee.

Wat moet ik nu doen? Haar voortaan 's nachts wakker maken voor een voeding, zodat ze 's ochtends hopelijk later komt en genoeg binnen heeft gekregen om het tot 11 uur te rekken?

Ik ben echt wanhopig en moet er niet aan denken dat ze haar huilend van de honger laten liggen. Alvast bedankt.

Antwoord

U vraagt zich af of uw dochter van 15 weken zich kan voegen naar het schema van voeden op het kinderdagverblijf. Dat is inderdaad lastig. Maar er zijn wel oplossingen.

Alles wordt anders

Baby's van 15 weken die borstvoeding krijgen, willen meestal nog vaak drinken. Elke 1½ tot 2 uur is nog heel gewoon. Meestal maken deze baby's al wel een langer slaapje in de nacht (of vaak de avond), maar de rest van het etmaal willen ze toch wel vaak even bij mama drinken.

Wanneer een baby naar het kinderdagverblijf gaat, wordt alles anders. Niet alleen leren ze drinken uit een fles, maar ook is mama weg. En vaak zal rond de leeftijd dat de moeder gaat werken het slaapritme van een baby toch al veranderen. Daardoor is eigenlijk moeilijk te voorspellen hoe het zal lopen!

Voeding op het kinderdagverblijf

Hoe een en ander opgevangen wordt op het kinderdagverblijf, kan ook afhangen van de ervaring die de leiding heeft met borstgevoede kinderen. Veelal is overleg mogelijk, tenslotte is een van de taken van het kinderdagverblijf dat uw dochter een gezonde voeding krijgt. U kiest voor borstvoeding en daar hoort vaak bij dat er op vraag gevoed wordt.

De meeste borstgevoede kinderen drinken vaker per dag, maar wel kleinere hoeveelheden. Dus om voldoende te kunnen blijven eten en groeien, zal er ook op het kinderdagverblijf vaak gevoed moeten worden.

Proberen om een baby grotere hoeveelheden te laten drinken, kan ongunstig uitpakken. Het kan bijvoorbeeld een negatief effect hebben op het leren herkennen van honger- en verzadigingsgevoelens, en het interfereert met de borstvoeding.

Wat kun je doen?

Wat veel moeders doen, is nog even de baby voeden zodra ze op het kinderdagverblijf zijn. Ze vertrekken dan iets eerder van huis en voeden nog even voor ze naar het werk gaan. Dit is beter voor de melkproductie en kan net een kolfbeurt op het werk schelen. Uw dochter redt het dan misschien mooi tot 11 uur.

De stap tot 15 uur vind ik wat lang voor een borstgevoede baby van deze leeftijd. Wat dat betreft zou u kunnen vragen of de leiding zich aan de behoefte van uw dochter kan aanpassen. Het is niet juist om een baby honger te laten lijden: dat geeft een hoop frustratie, wat ook voor de leidsters niet prettig werken is. Als uw dochter dan wat eerder gevoed kan worden, dan is zij waarschijnlijk ook weer toe aan een voeding zodra u haar ophaalt of u haar thuis weer ziet.

Vast voedsel

Tegen de tijd dat uw baby aan vast voedsel kan beginnen, zo rond 6 maanden, is het waarschijnlijk makkelijk om haar volgens het schema van het kinderdagverblijf te voeden.

Maar ook dan zal het schema dat u voor haar wenst, gevolgd moeten worden. Tenslotte bent u de moeder en een gouden regel is dat de moeder haar baby het beste kent en dus ook het beste weet wat goed is voor de baby.

Succes gewenst!