22 oktober 2010 door Fleur de Lorijn

De fysiotherapeut adviseert 'sport'. Maar welke dan? (5 jr)

Op advies van de kinderfysiotherapeut willen wij op zoek gaan naar een geschikte sport voor onze zoon van 5. Een teamsport lijkt ons en de fysiotherapeut nog niet geschikt. Zwemles zal hij in januari krijgen, maar dat is ook niet wat de fysio bedoelt. Hij is ook enigszins bang aangelegd: na drie keer kleutergymnastiek konden we hem met geen 10 paarden meer de gymzaal in krijgen omdat hij de evenwichtsbalk eng vond.

We zoeken dus iets waar hij meer zelfvertrouwen van zal krijgen. Hoe kom ik erachter wat voor hem de beste sport is, anders dan in het wilde weg maar allerlei sportscholen en verenigingen af te gaan lopen?

Antwoord

Tja, dat is een moeilijke vraag. Laten we voorop stellen dat sport ontzettend goed is voor kinderen. En ieder kind heeft zo zijn persoonlijke voorkeur, die je pas kunt ontdekken door uitproberen. Ik denk in ieder geval dat het heel goed is dat hij binnenkort leert zwemmen.

Daarnaast zoeken jullie nog een individuele sport. Toch denk ik dat voor de toekomst een teamsport goed is voor de sociale ontwikkeling. Voor nu lijkt me judo een mooie optie. Dat is eigenlijk het beste van twee werelden: je doet het én individueel én samen. Bovendien kun je er ook veel zelfvertrouwen van krijgen.

Het begint heel erg spelenderwijs (dus niet meteen 'vechten'). Eerst leer je een koprol te maken, vallen, etc. en daarna komen pas meer de judogrepen aan bod.

Aan de andere kant: hij is pas 5 jaar... Zwemles en veel buiten spelen lijkt me ook al goed genoeg hoor!