Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

8 mei 2003 door Diederik Bosman

De melk komt terug door zijn neus. Wat doen we daaraan? (6 wkn)

Mijn zoon van 6 weken geeft melk terug uit zijn neusje, als hij wakker wordt voor zijn volgende voeding. Het komt dan ook voor dat hij het zo benauwd krijgt, dat hij moet snakken naar adem en ons het idee geeft dat hij stikt. Deze 'aanvallen' zijn best angstaanjagend. Wat kunnen wij hieraan doen?

Antwoord

Er kunnen twee dingen aan de hand zijn. De eerste mogelijkheid is dat er sprake is van reflux. Daarbij stroomt er zure maaginhoud terug naar de slokdarm, en eventueel nog verder naar de mond en de neus. Reflux kan behandeld worden met medicijnen, in overleg met een kinderarts.

De tweede mogelijkheid is dat er sprake is van pylorus hypertrofie. Gezien de leeftijd van uw kind en het feit dat het een jongen is, lijkt ons dat heel goed mogelijk. Pylorus hypertrofie is een verdikking van de maagsluitspier. Ook dit is iets om te laten onderzoeken door een kinderarts. Vervolgens kan een kinderchirurg een klein sneetje maken in de verdikt maagsluitspier, waardoor het probleem is opgelost.

In beide gevallen begint u dus met een bezoek aan de kinderarts. Vooral de benauwdheid die u beschrijft, lijkt ons voldoende reden om daar niet te lang mee te wachten.

Lees ook: