Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

1 januari 2000 door Joanna Sandberg

Dochter (10) heeft al ruim een jaar moeite met inslapen

Onze dochter van 10 heeft al ruim een jaar moeite met inslapen. Ze ligt vaak uren wakker, of valt in slaap en wordt na 1 of 2 uur wakker en slaapt dan niet meer in.

Ze vindt het zelf heel erg en ziet op tegen het moment van slapen gaan. Ze wil niet meer uit logeren, zomerkamp, geen vriendinnetjes te slapen, etc. Ze is niet bang en zegt dat ze nergens over ligt te tobben. Ze zegt dat ze niet weet hoe ze moet inslapen.

Hoe lossen we dit op en wat zijn mogelijke oorzaken?

Antwoord

U vertelde dat uw dochter al ruim een jaar slaapproblemen heeft. Ook mij wordt niet duidelijk uit uw schrijven waar haar slaapproblemen mee te maken hebben. Maar ik kan u wel enige suggesties aan de hand doen.

U vertelde ook dat uw dochter opziet tegen het moment van slapen gaan. Dit zorgt er voor dat ze al met tegenzin naar bed gaat, waardoor sowieso het slapen gaan problematisch is en blijft.

Ook valt uw dochter soms wel in slaap, maar wordt ze na 1 of 2 uur weer wakker en dan kan ze niet meer inslapen. Ik denk dat ze een tijd wakker ligt -- en dit ervaart als de hele nacht wakker liggen -- maar dat ze na enige tijd wel degelijk weer inslaapt, want anders zou ze allang uitgeput zijn en te moe zijn om naar school te gaan.

Opvallend is dat haar slaapprobleem dus geen effect heeft op het opstaan en het naar school gaan, maar een uitgesproken negatief effect heeft op sociale contacten met leeftijdgenoten. Ze wil niet uit logeren gaan, niet op zomerkamp en ze vraagt geen vriendinnen om te blijven slapen.

Daarnaast valt op dat ze zegt niet bang te zijn, en dat ze ontkent ergens over te tobben. Ze brengt het slaapprobleem als zou ze niet weten hoe ze moet inslapen. Normaal gesproken is inslapen niet iets waar een kind over nadenkt, maar iets wat een kind overkomt.

Ik denk dat uw dochter wel aan het tobben of piekeren is, en dat ze waarschijnlijk problemen heeft met leeftijdgenoten. Is uw dochter weerbaar? Heeft uw dochter vriendinnen en speelt ze bij hun thuis, en haar vriendinnen bij haar thuis? Zit ze op een clubje? Wordt ze uitgenodigd voor kinderfeestjes? Is ze vrolijk?

Haar problemen kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met:

- gepest worden op school of ergens anders buitenshuis;

- niet bij een groepje vriendinnen horen;

- zich niet geaccepteerd voelen en buitengesloten worden;

- gevoelens van eenzaamheid;

- onzekerheid.

Het zou kunnen dat ze zich voor haar problemen schaamt en het daardoor moeilijk vindt om er met u over te praten. Ik zou u aanraden om toch te proberen met haar te praten. Ook kan een gesprek met haar onderwijzer(es) opheldering geven.

Wanneer ze slaapproblemen blijft houden en het u niet lukt om achter haar problemen te komen, lijkt het mij verstandig om met haar naar uw huisarts te gaan. Uw huisarts kan haar dan verwijzen naar een kindertherapeut, die samen met uw dochter kan onderzoeken waar haar slaapprobleem mee te maken heeft.