1 januari 2000 door Diederik Bosman

Dochter is constant moe. Sprake van oververmoeidheid of machtspelletje? (4 jr.)

Ons dochtertje is 4 jaar en 2 maanden. Als ze 's morgens uit haar bedje komt is ze nog geen uurtje actief, of ze is al weer moe. Ze ligt dan al weer op de bank. Ze eet en drinkt heel slecht.

Dit is al maanden aan de gang. De ene keer zeggen ze dat ze gewoon een beetje oververmoeid is, en de andere keer zeggen ze dat het een machtspelletje is. Ze ziet heel witjes en heeft elke avond verhoging of koorts.

Kunt u ons helpen. Wij voelen ons onderhand machteloos.

Antwoord

Natuurlijk kan er sprake zijn van oververmoeidheid dan wel een machtstrijd, maar ik vind wel dat andere zaken in dit geval eerst moeten worden uitgesloten.

Bezoek huisarts

Ik raad u aan naar de huisarts te gaan of contact op te nemen met een kinderarts. Chronische infecties zoals o.a. oorontsteking of de ziekte van Pfeiffer, urineweg infecties, etcetera, moeten worden uitgesloten dan wel worden behandeld. Ook kan het zijn dat er sprake is van bloedarmoede, of glutenovergevoeligheid (coeliakie).

Al met al vind ik de klachten serieus genoeg om er mee naar de dokter te gaan. Dan kan het nog steeds zo zijn dat onderzoek uitwijst dat het allemaal reuze meevalt maar beter zo dan andersom.

Lees ook: