Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

1 januari 2000 door Joanna Sandberg

Dochter trekt voor het slapen gaan haren uit haar hoofd (2 jr.)

Mijn dochtertje van 2 jaar trekt sinds kort voor het slapen gaan in bed met duim en wijsvinger haren uit haar hoofd. Hoe kan ik ervoor zorgen dat dat stopt?

Antwoord

Wanneer uw dochtertje alleen voor het slapen gaan haar haren uit haar hoofd trekt dan is deze handeling te vergelijken met duimen, vinger(s) zuigen, aan een lapje frunniken, etcetera. Het is een troostgewoonte die helpt om alleen te zijn voor het slapen gaan. Het haren uittrekken is niet zo'n handige troostgewoonte natuurlijk, want het leidt uiteindelijk tot kale plekken op haar hoofdje.

Slechte gewoonte afleren

Uw dochtertje heeft zichzelf een 'bad habit' (een slechte gewoonte) aangeleerd. Gelukkig heeft u het snel ontdekt. Want hoe korter zo'n gewoontehandeling bestaat, hoe makkelijker het af te leren is.

Deze bad habit moet doorbroken worden. Leg dit ook uit aan uw dochtertje. U kunt haar in eerste instantie iets leuks voor de volgende ochtend (voorlezen, extra lekker hapje, etcetera) beloven wanneer zij de handeling niet uitvoert.

Wantjes

Er is wel grote kans dat het te moeilijk voor haar is om uit zichzelf te stoppen.

Wanneer dat het geval is zou u haar elke avond voor het slapen gaan wantjes kunnen aantrekken. Wollen wantjes zijn waarschijnlijk te warm en te kriebelig, misschien katoenen of iets dergelijks. Ze moet dus niet meer met haar duim en wijsvinger de handeling kunnen uitvoeren. Kinderen die eczeem en erge jeuk hebben, krijgen ook wantjes aan om te voorkomen dat ze zich kapot krabben.

Uw dochtertje zal het niet leuk vinden, toch moet u vriendelijk doorzetten. Ook hierbij kunt u haar belonen met iets leuks voor te stellen voor de volgende ochtend.

Het helpt uw dochtertje waarschijnlijk ook als u de eerste paar avonden wat langer bij haar blijft wanneer u haar in bed legt. Ik zou u adviseren om dit consequent, elke avond, de eerste drie weken vol te houden.

Lees ook: