1 januari 2000 door Diederik Bosman

Dochter was zindelijk en nu plast ze weer in haar broek. (4 jr.)

Dochter (4) is tijdje zindelijk geweest. Sinds januari 2000 plast ze overdag weer regelmatig in de broek. Soms tot 4 keer toe!

Urine in mei 2000 al laten onderzoeken. Wel ontstekingscellen aangetroffen en penicilline-kuur gehad. Probleem niet mee opgelost. Ze drinkt niet overdreven veel en plast vaak kleine beetjes als ze wel op de w.c. plast. Wat nu?

Antwoord

Als kinderen eerst zindelijk zijn en later weer niet is altijd een reden om na te denken of er iets aan de hand is. Er zijn verschillende oorzaken waarom zindelijkheid weer kan verdwijnen.

Emotionele vlak

Allereerst kan het op het emotionele vlak liggen, en dit komt best vaak voor. Zo kunnen kinderen een terugval krijgen door jaloezie, omdat er een kindje is geboren. Of het naar school gaan kan zodanig emotioneel beladen zijn.

Urinewegafwijkingen

Tweede belangrijke oorzaak is de afwijkingen aan de urinewegen waarvan de urineweginfectie een uiting kan zijn geweest.

Deze urinewegafwijkingen komen onder andere voort uit een nog steeds aanwezige urineweginfectie. Deze kan hetzij opnieuw ontstaan zijn of doordat de bacterie ongevoelig was voor het voorgeschreven antibioticum.

Aanlegstoornissen

Andere mogelijke oorzaken voor terugkerende urineweginfecties en dus ook zindelijkheidsproblemen zijn: aanlegstoornissen van de urinewegen in de plasbuis, de blaas, de nieren zelf of de verbindingsbuizen tussen nieren en blaas (Ureteren) wijken af .

Al deze urinewegproblemen zijn schadelijk en moeten worden uitgesloten of behandeld. Dit kan de huisarts of de kinderarts doen.

Suikerziekte

Tot slot zijn er nog een aantal meer zeldzame oorzaken, zoals suikerziekte, die aanleiding geven tot veel meer urineproductie en mogelijke zindelijkheidsproblemen.

U schrijft dat zij niet dorstig is en niet veel meer (hoeveelheid) plast, daarom zal deze aandoening niet aan de orde zijn. Daar problemen met de urine zich al hebben voorgedaan lijkt het mij verstandig dit verder te laten onderzoeken. Tenzij u vrij zeker weet dat aan deze zindelijkheidsproblemen emotionele redenen ten grondslag liggen.

Lees ook: