Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

6 april 2004 door Lissy de Ridder

Duiden steeds terugkerende infecties op een afweer-stoornis? (9½ mnd)

Onze dochter van 9½ maand heeft nu in vier maanden tijd vijf antibiotica-kuren gekregen. Vier maal achter elkaar oorontsteking, er zijn inmiddels buisjes geplaatst en nu heeft ze weer een luchtweginfectie. Ze is dus al bijna 4 maanden ziek. Het is een dysmatuur-kindje (9 weken te vroeg, 1175 gram).

Mijn vragen: wanneer zijn kinderen resistent voor antibiotica? En vindt u dat wij haar grondig moeten laten onderzoeken? Heeft vaccinatie met Prevenar bijvoorbeeld zin, of een onderzoek naar haar immuun-systeem?

Antwoord

Bij terugkerende infecties kijken Nederlandse kinderartsen standaard naar de volgende signalen, die kunnen wijzen op een afweerstoornis:

Infectie-signalen

  • meer dan 4 (bewezen) bacteriële infecties per jaar;
  • moeilijk behandelbare astma, waarbij cortico-steroïden nodig zijn (zoals flixotide- of pulmicort-pufjes);
  • steeds terugkerende ernstige infecties (zoals meningitis, artritis, etc.).

Algemene signalen

  • slecht gedijen van het kind;
  • chronische diarree.

Bij regelmatig terugkerende luchtweg- en KNO-infecties (KNO staat voor: keel, neus en oren) is er meestal geen sprake van een afweerstoornis. In de regel is er eerder sprake van:

  • een lokaal obstructie-probleem (iets wat plaatselijk in de weg zit, zoals amandelen);
  • of bronchiale hyper-reactiviteit (luchtwegen die snel reageren met vernauwing en/of slijmvorming op prikkels van buitenaf);
  • of een allergische aanleg.

Tot zover het algemene verhaal; nu uw dochter.

Mogelijk heeft zij meer dan vier keer in het afgelopen jaar een bacteriële infectie doorgemaakt. Maar belangrijker vind ik haar voorgeschiedenis: te klein en te vroeg geboren, waardoor onder andere haar longen nog niet volledig ontwikkeld waren. Daardoor heeft ze een grotere kans op luchtweg- en KNO-infecties dan andere kinderen.

Waarschijnlijk zal er dus geen sprake zijn van een afweerstoornis. Toch vind ik het wel verstandig om dit met een (kinder-)arts te bespreken.

Overigens hoeft u niet bang te zijn voor resistentie tegen antibiotica, zolang u elke kuur volledig afmaakt.

Lees ook: