1 januari 2000 door Diederik Bosman

Een ingedaald balletje van zoon is weer omhoog gegaan. Wat gaat er gebeuren? (2 jr.)

Onze zoon wordt volgende week 2. Nu is er gisteren geconstateerd dat 1 van zijn balletjes, die in eerste instantie wel ingedaald was, weer omhoog gegaan is.

We zijn nu doorgestuurd naar een uroloog. Er zijn hier op Aruba geen kinder-urologen. Wat gaat er nu gebeuren? En wat zijn de mogelijkheden?

Antwoord

Men gaat onderzoeken waar het balletje zich nu bevindt en of het weer terug in de balzak te brengen valt. Het feit dat het balletje (testis) eerst wel was ingedaald en nu weer is verdwenen, is iets wat vaker voorkomt en niet per definitie iets hoeft te betekenen.

Het is belangrijk om goed uit te zoeken of het balletje weer terug te krijgen is. Voor een goede ontwikkeling van een balletje moet het wel ingedaald zijn. Als de testis nu bijvoorbeeld in de buik zit, dan zal het zich niet goed ontwikkelen omdat het in de buikholte te warm is. In de balzak is de temparatuur namelijk iets lager.

Dit laatste verklaart ook waarom het niet goed is voor jongens en mannen om strak ondergoed te dragen. Bij strak ondergoed wordt de balzak teveel tegen het lichaam aangedrukt waardoor de temparatuur iets warmer wordt wat de ontwikkeling dan wel het functioneren van de testis niet ten goede komt.

Wat er dus gaat gebeuren is onderzoek naar waar het balletje zich nu bevindt en of het terug te krijgen is in de balzak. Een ervaren uroloog kan dit uitstekend.

Lees ook: