Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

9 september 2004 door Lissy de Ridder

Elk half uur een klein beetje poepen - wat betekent dat? (3½ jr)

Mijn zoontje is nu 3 jaar en 4 maanden en poept nog steeds circa elk half uur een klein beetje. Dat doet hij al sinds zijn geboorte. Het is normale, zachte ontlasting, niet dik en niet heel dun. Hij groeit goed en is vrolijk.

Ik heb al van alles geprobeerd: meer vet geven, geen vruchtensap meer, etc., maar niets helpt. Er is gedacht aan peuterdiarree. Het is echter geen diarree maar gewone ontlasting, zo te zien. De huisarts weet niet wat het zou kunnen zijn. Zijn ontlasting is onderzocht en er is niets verontrustends uitgekomen.

Nu hij moet leren om zindelijk te worden, is het erg lastig. Steeds poept hij een beetje in zijn onderbroekje. En over 8 maanden moet hij naar school!

De huisarts twijfelt nog over doorverwijzen naar een kinderarts, maar waarom twijfelt hij? Dit is toch niet normaal meer? Weet u wat dit zou kunnen zijn en moet ik wel of niet met hem naar een kinderarts?

Antwoord

Uw zoon poept steeds een beetje. Dat is inderdaad geen normaal poep-gedrag. Maar wat dan wel? Misschien een vorm van obstipatie.

Komt er 's nachts ook ontlasting? En poept hij soms hele grote hoeveelheden? Dan kan het zijn dat uw zoon 'overloop-diarree' heeft, omdat hij flink verstopt zit. Soms zit er een grote, vaste, hoeveelheid ontlasting in het laatste stuk van de dikke darm, als een soort kurk, zeg maar. Langs die kurk komt steeds wat zachtere ontlasting. Als dit het geval is, spreken we van soiling (het steeds verliezen van een beetje ontlasting) als gevolg van obstipatie.

Meestal is er geen lichamelijke oorzaak voor obstipatie te vinden. We spreken dan van 'functionele obstipatie'. Dit moet behandeld worden met (voldoende) laxeermiddelen. Als de obstipatie goed behandeld wordt, verdwijnt ook de soiling.

Om na te gaan of dit inderdaad het geval is bij uw zoon, adviseer ik u om (in overleg met uw huisarts) inderdaad een kinderarts te raadplegen.

Lees ook: