Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

21 oktober 2004 door Lissy de Ridder

Gaat een darmontsteking bij voedsel-allergie vanzelf over?

Gaat een darmontsteking ten gevolge van een voedsel-allergie vanzelf weer over, nu ik neocate dieetvoeding gebruik?

Onze zoon heeft donkergroene slijmerige/waterige ontlasting. Hij krijgt nu sinds drie dagen neocate. Hij heeft nog veel last (pijn).

Antwoord

Het antwoord op uw vraag luidt: ja. Het zal even tijd nodig hebben, maar in principe kan het lichaam dit probleem zelf oplossen, nu de aanleiding voor de allergische reactie is weggenomen. Hieronder zal ik uitleggen wat er gebeurt.

Een zuigeling met een koemelkeiwit-allergie kan een enteritis (darmontsteking) krijgen. Symptomen van zo'n allergische enteritis kunnen zijn:

  • frequente bloederige ontlasting;
  • prikkelbaarheid;
  • zwelling en/of roodheid rondom de anus;
  • soms: eczeem en/of luchtwegklachten.

Vaak zit er koemelkeiwit-allergie in de familie.

Er bestaan heel wat voedingen voor kinderen met een koemelkeiwit-allergie. Het basisprincipe van al die voedingen is hetzelfde, namelijk dat de eiwitten kleiner zijn dan in een normale voeding (de lange eiwitten zijn als het ware opgeknipt in kleinere ketens). Het afweersysteem herkent deze kleine ketens minder goed, waardoor er minder kans is op een allergische reactie.

Neocate is een voeding waarin alle eiwitten tot in de kleinste stukjes (aminozuren) zijn geknipt. Hierdoor kan er geen sprake meer zijn van een allergische reactie.

Als de klachten van uw zoon veroorzaakt werden door een koemelkeiwit-allergie, zullen ze verdwijnen als uw zoon alleen neocate krijgt. De ontsteking die er is, moet natuurlijk wel de tijd krijgen om te genezen. Maar in principe gaat dat dan vanzelf. Vaak is er na ongeveer een week al een duidelijke verbetering merkbaar.

Lees ook: