18 juni 2010 door Elise de Bree

Gehoorproblemen of gewoon heel visueel ingesteld? (4 mnd)

We hebben een dochter die nu 4 maanden oud is. Mijn man en ik denken dat ze niet goed hoort of eigenlijk dat ze helemaal niet hoort. Ze reageert niet op geluiden en is heel erg visueel ingesteld. Zelf maakt ze wel geluidjes.

Eigenlijk is mijn vraag of het normaal is dat ze (op deze leeftijd) nog niet op geluiden reageert. Of zegt u dat we ons geen zorgen moeten maken?

Antwoord

Het antwoord op uw vraag kan kort zijn: ik raad u aan om een gehoortest te laten doen. Dat kan bij het consultatiebureau of bij de huisarts. Het is belangrijk voor jullie om erachter te komen wat er aan de hand is, dus om vast te stellen of uw zorg terecht is of niet, en om eventueel verdere stappen te nemen.

Het spreekt nogal voor zich, maar gehoorproblemen beïnvloeden de ontwikkeling van een kind, ook op het vlak van de taalontwikkeling, dus die duidelijkheid hebt u echt nodig.

Ik neem aan dat uw dochtertje na haar geboorte een gehoortest heeft gehad van het consultatiebureau en dat zij die wel 'goed gedaan' heeft. Is er daarna iets gebeurd, waardoor ze nu minder reageert, zoals een geschiedenis van oorontsteking? Of is er geleidelijk aan iets veranderd?

Hoe merkt u overigens dat zij visueel is ingesteld? Richt ze zich wel op visuele veranderingen (van figuren of kleuren, bijvoorbeeld) en niet op geluid? Dat laatste zou toch wel moeten, ook op deze leeftijd. U kunt dat bijvoorbeeld testen door achter haar te gaan staan, en dan te lachen, te praten, of in uw handen te klappen. Dan zou ze toch wel moeten reageren.

Mochten er inderdaad gehoorproblemen geconstateerd worden, dan zal u doorverwezen worden naar een KNO-arts of een audiologisch centrum.

Succes!