1 juni 2007 door Sanderijn van der Doef

Geslachtsgemeenschap lukte niet. Welke tips kan ik mijn dochter geven? (16 jr)

Mijn dochter (16) vertelde mij laatst dat zij een poging tot gemeenschap had gedaan, maar dat dit niet lukte. Ze voelde geen pijn, maar had alleen het gevoel dat het gewoon niet verder 'kon'. Zij vroeg mij of ik wist wat ze eraan kon doen zodat het wel zou lukken, maar ik wist niet wat te zeggen. Wat kan ik haar voor tips geven?

Antwoord

Wat bijzonder dat uw dochter met een dergelijke vraag bij haar moeder terecht kan! Dat betekent dat ze u zeer vertrouwt en dat de relatie tussen u en uw dochter zo goed is dat dit soort dingen besproken kunnen worden.

Wat uw dochter meemaakte is geen zeldzaam verschijnsel. Het komt vaker voor, zeker bij de eerste keer. Het is ook beslist niet hopeloos, je kunt er gelukkig best wat aan doen.

Nerveus en onzeker

Laat ik eerst uitleggen hoe het waarschijnlijk komt dat 'het niet verder kon'. Wat ze daarmee bedoelde, was dat bij een poging tot geslachtsgemeenschap de penis van haar vriend niet verder de vagina in kon. Misschien is het enkele centimeters gelukt of misschien zelfs dat stukje ook niet. Hoe kan dat?

De vagina wordt omring door spieren (bekkenbodemspieren) die snel en vaak onbewust reageren op allerlei prikkels. Bij de eerste geslachtsgemeenschap zijn beide partners meestal nerveus en onzeker over wat er gaat gebeuren. Alleen al die onzekerheid kan tot gevolg hebben dat de bekkenbodemspieren vanzelf gaan samentrekken. Daarnaast kan angst een rol spelen. Angst voor wat er gaat gebeuren, of angst voor eventuele pijn, kan tot spierspanning leiden.

Drempel of bobbel

Als de bekkenbodemspieren samentrekken, wordt de ingang van de vagina ook samengetrokken en is het moeilijk (en soms zelfs onmogelijk) om iets in de vagina te doen. Er zit namelijk een sterke spier aan het begin van de vagina.

Veel vrouwen voelen die spier als ze met hun vinger in hun vagina gaan, en voelen het als een soort drempel of bobbel. Pas als de spieren ontspannen, verdwijnt die drempel (of bobbel) en worden de vaginawanden ook soepeler.

Oplossing

De oplossing ligt voor de hand. Zodra uw dochter wat meer ontspannen wordt, zal de geslachtsgemeenschap ook makkelijker worden.

Maar 'ontspannen', hoe doe je dat? Het kan in ieder geval helpen als zij en haar vriendje wat meer tijd nemen voordat hij naarbinnen gaat met zijn penis. Dat heet 'voorspel' en is heel belangrijk om beide partners de rust en de tijd te gunnen om opgewonden genoeg te worden.

Soms helpt het ook om de eerste paar keer dat ze met elkaar vrijen andere (leuke) dingen met elkaars lichaam te doen dan alleen maar geslachtsgemeenschap. Laat ze daar beiden maar eens creatief in proberen te worden!

Waarschijnlijk is uw dochter met deze tips al een heel eind geholpen. Druk haar echter nog wel op het hart om tijdens de seks geen dingen te doen die ze niet wil, of die pijn doen. Daarmee verergert het probleem alleen maar.