Check onze 10 slimme tips om geld te besparen op je volgende gezinsvakantie

2 april 2004 door Nanny Gortzak

Haar boventand drukt op mijn tepelhof. Hoe los ik dat op? (1 jr)

Ik heb een vraagje over borstvoeding en de boventand die mijn dochter (1 jaar) nu heeft. Ze heeft twee ondertanden waar ik geen last van heb en één bovensnijtand.

Tijdens het drinken bijt ze mij niet, maar die boventand drukt wel heel erg op mijn tepelhof. Het is zeer pijnlijk als ze drinkt. Als ze klaar is, zie je een flinke afdruk van die tand!

De borstvoeding verliep tot nu toe altijd zonder problemen, ze drinkt nu gemiddeld 3x per dag. Maar ik weet niet of ik dit zo blijf volhouden! Hopelijk is er een oplossing...

Antwoord

Eerst even een korte opmerking over de ondertanden (waar u geen last van heeft maar die wel een waarschuwing waard zijn) en dan die lastige boventand.

Tot nog toe heeft u geen last heeft gehad van de ondertanden, omdat die door de tong afgedekt worden. Zolang een baby drinkt, ligt de tong over de onderkaak – met eventuele ondertanden – heen, zodat deze tanden de tepel van de moeder niet kunnen beschadigen. Zodra een baby stopt met drinken, bestaat dat gevaar echter wel, omdat de tong dan naar achter getrokken kan worden.

Dus: aan het einde van een voeding, of voor het wisselen van de borst, is het even oppassen!

De boventand hóeft geen probleem te zijn

De boventand van uw dochter wordt niet afgeschermd door de tong en kan vrijelijk tegen de borst aan drukken. Dat doet pijn. Toch weet ik uit eigen ervaring en die van andere moeders dat boventanden geen probleem hoeven te zijn bij de borstvoeding. Hoe kan dat?

Om de borst goed in de mond te kunnen nemen en te houden, dient de mond van de baby goed wijd open te gaan. De borst wordt dan aangeboden, waarbij eerst de onderkaak op de borst geplaatst wordt, daarna sluit de bovenkaak om de borst heen. Als de baby inderdaad een grote hap borst in de mond heeft en dicht tegen de borst aan ligt, dan is bijten met de boventanden best moeilijk.

Ter vergelijking: probeer eens een grote hap van een opgeblazen ballon te nemen. Dat is nog behoorlijk lastig. De ballon stukbijten als u uw mond heel ver open heeft en om de ballon sluit, is een hele klus.

De borst beweegt niet heen en weer, maar ligt tamelijk stabiel in de mondholte. De baby hoeft geen moeite te doen om de borst in de mond te houden.

Oplossing vinden

Aan de hand van de bovenstaande beschrijving kunt u proberen de oplossing voor uw probleem te vinden. Ik zal u daarvoor een paar aandachtspunten geven.

  • Let een tijdje goed op hoe de baby hapt.
  • Let ook op de houding van de baby: is uw dochter goed ondersteund, zit of ligt ze niet te laag op uw schoot, kan ze wel goed bij uw borst? Tijdelijk een kussen gebruiken onder de baby of onder uw arm en wat experimenteren met voedingshoudingen kunnen ervoor zorgen dat zij wat beter tegenover de tepel komt te liggen.
  • Let op dat ze haar mond goed wijd open doet bij het aanleggen, zodat ze een flinke hap van de borst kan nemen. U kunt haar voordoen dat zij haar mond wijd open moet doen, en u kunt het tegelijkertijd ook zeggen.
  • Als het goed is, zal de onderkaak meer van de tepelhof omvatten dan de bovenkaak. Dit voorkomt dat de baby te hoog aan de borst ligt, waardoor de baby de kin op haar borst kan drukken en als gevolg daarvan met de boventand in de borst drukt.
  • Probeer een houding te vinden waarbij het hoofd lichtjes, maar zeker niet overdreven, naar achteren geplaatst is. Hierdoor neemt de druk door de boventanden op de tepelhof af.
  • Pas op met gymnastieken aan de borst. De meeste kinderen van deze leeftijd verzinnen allerlei houdingen bij het voeden. Als daarbij de borst niet goed in de mond blijft liggen maar vastgehouden moet worden, dan is de kans groot dat eventuele boventanden een afdruk in de borst achterlaten.

En tot slot: het doorkomen van tanden hoeft zeker geen reden te zijn om de borstvoeding te stoppen als u dat niet wilt. Misschien heeft u er iets aan als u andere moeders met baby's van dezelfde leeftijd ziet voeden, zodat u een idee krijgt hoe dat eruit kan zien.