Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

29 juni 2007 door Frea Kruisinga

Hartritme: hoeveel slagen per minuut moet een kind van 10 jaar minimaal hebben?

Ik heb een vraag over de hartslag. Hoeveel slagen per minuut moet een kind van 10 jaar hebben? Mijn zoon zit op 68 slagen per minuut. Even hoog (of laag) als ikzelf dus. Is dit goed of niet?

Antwoord

Wat ik vooral miste in uw vraag, is of uw zoon zich nu eigenlijk goed voelt of niet. Heeft hij bijvoorbeeld last van duizeligheid, flauwvallen, moeheid, of een gering uithoudingsvermogen? Dan zou ik u wel adviseren om eens aan uw huisarts te vragen of er een verband kan zijn met zijn trage hartslag. Maar anders zie ik weinig reden tot zorg.

In de literatuur kom je allerlei verschillende ondergrenzen tegen, zoals 80 bij 5-12 jarigen en 70 bij 10-12 jarigen. Zelf neem ik het wat ruimer. Ik zou de hartslag voor een 10-jarige te traag vinden bij minder dan 50 slagen per minuut.

Ook belangrijk om te weten is dat de snelheid van de hartslag verschilt van persoon tot persoon en van situatie tot situatie. Bijvoorbeeld:

  • kleinere kinderen hebben een hogere hartslag, omdat zij met hun kleinere hartjes relatief meer bloed moeten rondpompen;
  • naarmate kinderen ouder worden, zullen ze steeds meer een hartslag krijgen die de volwassen hartslag benadert;
  • ook erfelijkheid speelt een rol;
  • en veel of weinig sporten speelt een rol (actieve sporters hebben een wat lagere hartslag);
  • daarnaast speelt het geslacht een rol (jongens hebben over het algemeen een wat lagere hartslag dan meisjes);
  • en het hangt er vanaf of je slaapt dan wel actief bent.

Kortom: 68 slagen per minuut voor een kind van 10 is wel weinig, maar of het ook té weinig is, hangt vooral af van de vraag of het kind er last van heeft.

Lees ook: