Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

11 maart 2005 door Merit Tabbers

Heb ik een te zware dreumes? En heeft zwangerschaps-diabetes daar iets mee te maken? (20 mnd)

Onze dochter van 20 maanden is in korte tijd behoorlijk zwaarder geworden. Ze weegt nu ruim 13 kg en is 83 cm lang. De vorige keer bij het consultatiebureau (3½ maand geleden) woog ze 11 kg en was ze 79 cm.

Ze eet per dag:

  • 's ochtends 1 boterham + 1 beker melk;
  • 's middags 1 tot 2 boterhammen + 1 beker melk;
  • 's avonds eet ze met de pot mee;
  • tussendoortjes krijgt ze nauwelijks. Alleen af en toe fruit en appelsap vermengd met water.

In mijn zwangerschap ben ik getest op zwangerschaps-diabetes, maar dat was (gelukkig) niet het geval. Kan het er eventueel toch mee te maken hebben?

Antwoord

Om te beginnen moet u zich realiseren dat twee metingen eigenlijk onvoldoende is om iets zinvols te kunnen zeggen over lengte en gewicht. Daarvoor heb je echt meer metingen nodig. Soms komen ouders met één meting. Daarover valt al helemaal weinig te zeggen, omdat je moet kijken naar de ontwikkeling en niet naar de situatie op één specifiek moment.

Maar goed. Als je de twee meetpunten die u noemde in de groeicurve zet, dan zie je dat uw dochter qua lengte groeit volgens haar leeftijd. Het gewicht is voor haar lengte inderdaad wat toegenomen, maar niet explosief hoor!

Ik zou me dus niet al te veel zorgen maken, zeker omdat uw dochter qua gewicht ook niet buiten de groeicurve valt. Wacht dus rustig de volgende meting af. Dat uw dochter niet of nauwelijks snoep etc. krijgt, is alvast mooi meegenomen.

Tenslotte, wat uw laatste punt betreft: zwangerschapsdiabetes (of zwangerschapssuiker, in de volksmond) kan van invloed zijn op het gewicht van de foetus, maar niet meer bij het oudere kind op lange termijn. Of bedoelde u dat uw kind door haar gewicht zélf diabetes zou kunnen ontwikkelen? Ook daar hoeft u niet bang voor te zijn. Ten eerste is ze niet te zwaar, en ten tweede vormt overgewicht pas op latere leeftijd een risico voor het ontwikkelen van suikerziekte. Meestal pas na de puberteit, eigenlijk.

Naschrift van de redactie

Groeicurves vindt u in het groeiboekje van het consultatiebureau, of op onze pagina FAQ - Groei en ontwikkeling.