Weet jij wat je baby nodig heeft? Minder stress met dé ouderschapscursus

1 januari 2000 door Nanny Gortzak

Heeft bv nog zin nu ik mijn tweeling ook bijvoedt? (3 mnd)

Ik ben moeder van een tweeling van drie maanden. Ik voed ze tegelijk, zes keer per dag, en na elke borstvoeding krijgen ze nog 60 ml bijvoeding. Dit was een (slecht?) advies van het ziekenhuis.

Is het nog nuttig om door te gaan met borstvoeding, of is het beetje borstvoeding dat mijn mannetjes binnenkrijgen niet genoeg om allergieën op afstand te houden?

Antwoord

U vraagt zich af of het zinvol is om uw tweeling nog borstvoeding te geven, omdat ze na elke voeding een flesje bijvoeding krijgen.

Voordelen borstvoeding

Uit onderzoeken blijkt, dat de voordelen voor de gezondheid groter zijn naarmate een baby meer en langer borstvoeding heeft gekregen. Dat betekent dat ook een baby die bijvoeding krijgt, van de voordelen van borstvoeding kan genieten. Dat geldt voor voordelen als bescherming tegen allergieën, oorontstekingen, darm-infecties, etcetera.

Vaak kunnen baby's die diarree hebben of overgeven, weinig voedsel verdragen,maar moedermelk valt dan meestal wel goed en wordt ook opgenomen.

Behalve dat uw kinderen dagelijks kunnen genieten van het nabije lichamelijke contact tijdens de borstvoeding, zijn er volop voordelen op te noemen voor het doorgaan met de borstvoeding en is het zeker uit oogpunt van de voordelen voor de gezondheid zinvol om door te gaan.

Bijvoeding

Over een maand of drie zal uw tweetal toe zijn aan vaste hapjes. Dat is meestal een groente- of fruithap. In het begin zijn dat kleine beetjes,daarna wordt dat steeds meer. Ook hier is de borstvoeding een voordeel.

U kunt beginnen met de baby's tegelijkertijd te voeden, daarna kunnen ze hun groente- of fruithapje krijgen. Met wat handigheid kan dat ook tegelijkertijd. Daarna kunt u eventueel nog kijken of ze behoefte hebben aan borst of een flesje. Op deze manier houdt u de borstvoeding zo lang mogelijk op peil.

Wanneer ze brood gaan eten, dan kunt u dat op dezelfde manier aanbieden, eventueel in het begin wat zachter gemaakt met een klein beetje afgekolfde melk.

Succes met uw tweeling.