Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

30 mei 2002 door Nanny Gortzak

Heeft duimen invloed op de borstvoeding? (2½ mnd)

Mijn dochter van 2½ maand krijgt volledige borstvoeding en groeit prima (geboortegewicht 2995 gram - nu 5800 gram).

Sinds een week heeft ze haar duim gevonden (we gebruiken geen fopspeen) en daar zuigt ze in bed fanatiek op. Het valt mij op dat sinds ze dit doet, ze minder voedingen vraagt. Soms zit er nu wel zes uur tussen twee voedingen overdag.

Geeft het duimen haar wellicht een 'vol' gevoel? En als ik zie dat ze wakker is en duimt, moet ik haar dan aanleggen, ook al 'vraagt' ze daar dan niet om?

Antwoord

Geachte mevrouw Ronde,

Uw dochtertje duimt en u vraagt zich af of dat invloed heeft op de borstvoeding. Het hoeft niet maar het kan wel. Het is in ieder geval aan te raden om het goed in de gaten te houden.

Vraag en aanbod

Als een baby net geboren is, is het de bedoeling om de borstvoeding zo snel en goed mogelijk op gang te krijgen door vaak aan te leggen. Dat houdt ook in, dat het geven van een speentje of duimen verstorend kan werken op de stimulatie van de melkproductie.

Na een aantal weken zijn vraag en aanbod wat meer op elkaar afgestemd. Soms blijkt een baby dan toch nog een grote zuigbehoefte te hebben nadat hij bij de moeder gedronken heeft. De moeder kan dan eventueel de minst volle borst aanbieden. Sommige baby's ontdekken zelf hun duimpje en beginnen er op te zuigen.

Hoeveel kwaad kan dat voor de borstvoeding?

Of een baby zichzelf tekort doet door op een duimpje te zuigen (of op een fopspeen), hangt af van de situatie. Als de melkproductie goed op gang is gekomen, en als de baby duidelijk aangeeft wanneer hij of zij honger heeft en ook goed groeit, dan kan het zuigen op de duim of speen geen kwaad voor de borstvoeding.

U geeft echter aan dat er overdag soms wel zes uur tussen twee voedingen ligt en dat het aantal voedingen ook minder is. In dit geval voorziet de duim in de behoefte aan voeding van uw dochtertje. Ze krijgt hier geen vol gevoel van, maar het zuigen op de duim kan wel een hongergevoel maskeren.

Voor de borstvoeding is het 't beste om dit toch goed in de gaten te houden.

Plan van aanpak

  • U kunt in ieder geval goed opletten wanneer uw dochtertje wakker is. Zodra ze wakker is, kunt u haar aanleggen.
  • Als ze duimt wanneer ze langere tijd wakker is, kunt u proberen of ze misschien een voeding wil hebben.
  • U kunt ook proberen of u, wanneer zij goed in slaap is, haar duimpje uit de mond kunt halen. Op deze manier voorkomt u dat zij hongersignalen kan "wegduimen" en zorgt u dat ze weer op tijd wakker wordt voor een voeding.