29 januari 2010 door Fleur de Lorijn

Heel veel ziek én nierbekkenontsteking. Wat is er aan de hand? (21 mnd)

Onze dochter (nu 21 maanden oud) is als baby heel veel ziek geweest: veel oorontstekingen, en heel vaak koorts (zonder oorzaak?). Sinds 3 à 4 maanden heeft ze elke week wel 3 à 4 dagen koorts. Onlangs heeft ze een diarree-kuur gehad voor een darmbacterie; anderhalve week geleden was die op en 3 dagen later hadden we weer een doodziek meisje (aldus de huisartsenpost). Nu bleek het om een nierbekkenontsteking te gaan, met hoge koorts. Ze is doodmoe en ziet er wit (grauw) uit.

Wat zou er toch aan de hand kunnen zijn, dat ze steeds koorts heeft? Niet alleen van virussen maar ook van zoveel bacteriël;e ontstekingen.

Ons oudste zoontje had een urineweg-afwijking (vernauwingen en kleppen). Daarom is bij ons dochtertje toen ze 6 weken was de blaas etc. nagekeken, maar toen is niets gevonden. Zou het kunnen dat het toch niet goed zit bij de urinewegen (gezien de nierbekkenontsteking)?

Antwoord

Uw dochter is dus vaak ziek. Dat is op zich niet raar of afwijkend; het komt vaak voor dat kinderen in hun eerste levensjaren veel ziek zijn. Meestal gaat het dan om virale infecties, met name in het KNO-gebied of in de luchtwegen. Doorgaans is er geen onderliggend probleem en wordt het vanzelf minder naarmate het kind ouder wordt.

Nierbekkenontstekingen vallen echter buiten het normale patroon van veel ziek zijn. Daarom adviseer ik u om door een kinderarts te laten onderzoeken waar die nierbekkenontsteking van uw dochter vandaan kwam.

Lees ook: