Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

11 mei 2007 door Frea Kruisinga

Heftig huilen en blauwe lippen - was dat een breath holding spell? (15 mnd)

Onze zoon is nu 15 maanden en wordt behandeld voor hypothereoidie [een schildklierprobleem - red.]. Gisteren wou ik hem verschonen en dat wou hij niet. Hij wil niet graag plat liggen dus hij huilde. Ik heb hem toen op de bank gelegd waarna hij nog harder ging huilen. Daarna werden zijn lippen blauw. Ik heb hem toen omhoog gezet, hij liet zijn plas lopen. Na een minuut kwam er een krijsbui en moest hij even bijkomen. Hij is niet weggevallen.

Ik dacht zelf aan breath holding spell maar is dat ook zo? Hij was niet driftig. De laatste tijd kan hij ook zomaar gaan jammeren of huilen. Hij wil dan zijn trui uitdoen en klauwt met zijn handjes naar zijn borst. De huisarts hoefde hem niet te zien. Die zei: gebruik gewoon een koud washandje om hem te prikkelen.

Ik zou graag willen weten of dit nu wel of niet een breath holding spell was, of dat hij verder moet worden nagekeken.

Antwoord

De leeftijd waarop Breath holding spells het meest voorkomen, ligt tussen de 6 en 24 maanden. Vaak worden dergelijke aanvallen uitgelokt door heftige emotionele uitbarstingen zoals bij pijn, boosheid of angst. Dan stokt de adem, vervolgens wordt het kind wat blauw en verliest het kortdurend het bewustzijn. Soms zijn er zelfs wat trekkingen te zien aan armen en benen.

Wat u beschreef over uw zoontje, kan dus heel goed passen bij een breath holding spell. Ik heb echter te weinig informatie om dat met zekerheid te kunnen zeggen. Er zou ook iets anders aan de hand kunnen zijn, zoals een epileptische aanval of een hartritmestoornis, hoewel dit minder voorkomende oorzaken zijn.

Ik raad u aan om met uw huisarts te overleggen of het niet toch nodig is om verder onderzoek te doen.

Lees ook: