29 november 2001 door Diederik Bosman

Heftig spugen: projectiel-braken en pylorus-hypertrofie (3 mnd)

Onze zoon van bijna 3 maanden spuugt regelmatig. Soms loopt het braaksel gewoon terug in zijn slokdarm; in dat geval heeft hij er geen last van. Soms komt het echter met een enorme kracht naar buiten, zelfs door zijn neus. Ook horen we dan een heel opvallend geborrel in z'n buik, vlak na het braken. Het klinkt dan alsof er water kookt in z'n buikje. Na dit krachtige braken huilt hij erg veel en strekt hij zich extreem uit (z'n hoofd naar achteren, z'n benen helemaal gestrekt).

Ik heb wel eens wat gelezen over projectiel-braken. Zou het dat kunnen zijn?

Hij doet het sinds een week of twee. Het begon met één keer in de eerste week, en het lijkt nu steeds vaker voor te komen.

Antwoord

Wat u beschrijft, klinkt inderdaad als projectiel-braken. Het komt voor bij de zogenaamde pylorus-hypertrofie. Dat is een ziekte waarbij de uitgangsspier van de maag verdikt is geworden. Over het ontstaan van deze aandoening is overigens niet veel bekend.

De verdikte uitgangsspier geeft aanleiding tot spugen, omdat het voedsel de maag niet of moeilijk uit kan. Het verschijnsel doet zich meestal kort na de voeding voor. Daarbij is de maag-peristaltiek (het samenknijpen van de maag om het voedsel eruit te werken) meestal goed te zien en soms ook te horen.

De ziekte komt doorgaans voor bij jongetjes van 3 à 4 maanden. Het is niet ernstig, maar het moet wel snel worden geopereerd. Als men te lang wacht, gaat het kindje afvallen en wordt het steeds zieker. U moet dus snel naar een ziekenhuis om u zoontje te laten behandelen.

Lees ook: