3 september 2010 door Fleur de Lorijn

Hersenvliesontsteking door blaasontsteking? (4 mnd)

Ik heb een blaasontsteking en was na het plassen niet in de gelegenheid om mijn handen te wassen (parkeerplaats zonder toiletten); wel had ik mijn handen schoongemaakt met een Pampers billendoekje. Daarna moest ik de fles geven, waarbij mijn baby van 4 maanden aan mijn handen kwam.

Kan ik haar toen met de E.colie bacterie, die mijn blaasontsteking veroorzaakt, besmet hebben? Normaal gesproken ben ik heel erg secuur op hygiëne, dus dit houdt me al dagen bezig. Ik ben namelijk bang voor een hersenvliesontsteking, of andere levensbedreigende ziekten. Mijn baby heeft overigens wel de prikken van het Rijksvaccinatieprogramma gehad.

Antwoord

De kans dat u uw baby met de E.coli (voluit: escherichia coli) bacterie heeft besmet, is praktisch nihil.

Om te beginnen is de kans dat de bacterie aan uw handen zat sowieso al heel klein, aangezien u waarschijnlijk behandeld wordt voor de urineweginfectie. Daarnaast hebt u uw handen ook nog schoon gemaakt met het Pampers doekje.

En áls de bacterie al aan uw hand zat, dan is de kans dat dat een infectie bij uw baby veroorzaakt ook zeer klein. Beide kansen moet je met elkaar vermenigvuldigen, en dan blijft er echt bijna niets over. (Bijvoorbeeld: 1 op de 1000, maal 1 op de 1000, is 1 op de miljoen.)

Een hersenvliesontsteking door een E.coli-besmetting komt voor, maar dat is zeldzaam. Mocht uw baby toch ziek worden en koorts krijgen, dan kunt u het beste naar uw huisarts gaan. Ik zou me in ieder geval geen grote zorgen maken.

Lees ook: