Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

27 februari 2005 door Merit Tabbers

Het hoofd van onze zoon groeit niet goed. Wat staat ons te wachten? (7 mnd)

Wij hebben een jongen van 7 maanden, zijn hoofdomtrek blijft achter en het consultatiebureau is bang dat zijn fontanel te snel dichtgroeit. Wat kan hier een oorzaak van zijn?

We worden waarschijnlijk doorgestuurd naar een kinderarts. Maar wat voor een behandeling gaat die dan toepassen? Moet ik denken aan fysiotherapie, of medicijnen, of een operatie!

Antwoord

Als de fontanel te snel dichtgroeit, kan dat tot gevolg hebben dat de hersenen niet genoeg kans krijgen om zich te ontwikkelen c.q. te groeien. Ik zal u uitleggen wat dat betekent.

Je hebt twee fontanellen: de voorste (grote) fontanel en de achterste (kleine) fontanel. De achterste kan al bij de geboorte zijn gesloten, maar moet in elk geval bij 3 maanden gesloten zijn. De voorste moet ongeveer bij 15 maanden gesloten zijn, maar dat varieert en soms is deze al bij 9 maanden gesloten zonder dat er problemen zijn.

Wat kan er nu aan de hand zijn?

De schedel bestaat uit een aantal botten die verbonden zijn en beweegbaar zijn door de schedelnaden. Er kan sprake zijn van craniosynostose (= verbening van de schedelnaden). Alle kinderen met deze diagnose hebben gemeen dat één of meer schedelnaden te vroeg gesloten zijn. Meestal treedt dit al op voor de geboorte, zodat ze geboren worden met een afwijkende schedelvorm (afhankelijk van welke naad te vroeg sluit). Dit kan echter ook later optreden.

Als dit bij uw zoon het geval is, zal er misschien een operatie moeten plaatsvinden, de zogenaamde schedeldak-reconstructie. Over het algemeen zal zo'n operatie voor het eerste levensjaar moeten plaatsvinden. Sterkte ermee!

Lees ook: