Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

1 januari 2000 door Joanna Sandberg

Hoe bereid ik mijn zoon voor op komst van de baby? (2 jr)

Binnenkort ga ik bevallen van mijn tweede kind. Mijn zoontje is nu 19 maanden en tegen de tijd van de geboorte bijna 2 jaar. Hoe kan ik hem het best voorbereiden op de komst van de baby?

Antwoord

Het is heel goed dat u uw zoontje wilt gaan voorbereiden op de komst van uw tweede kind. Hij is gewend om van zijn ouders exclusieve aandacht te krijgen, en zal dat moeten gaan (leren) delen. Probeer ook om in deze periode grote veranderingen te vermijden, en stel niet te veel eisen aan hem. Het belangrijkste is dat u hem alle ruimte geeft om zijn emoties te uiten.

Een kind van 19 maanden kan natuurlijk nog niet begrijpen wat een baby voor veranderingen geeft in het gezin. Toch is het heel belangrijk dat u hem nu gaat betrekken in uw zwangerschap en de komst van de baby. Ik adviseer u om veel met hem over de baby te praten, ook al begrijpt hij niet alles. Hij heeft vast al gemerkt dat uw buik dikker wordt. Leg hem uit dat de baby in uw buik groeit. Ook kunt u hem aan uw buik laten voelen, dit is vooral leuk als de baby beweegt. U kunt met hem zijn eigen babyfoto's gaan bekijken, en hem bijvoorbeeld een keertje meenemen naar de vroedvrouw.

Ik raad u aan om pas korte tijd voor de bevalling hem uit te leggen wat er gaat gebeuren. Bijvoorbeeld als u naar het ziekenhuis gaat, vertel hem dan dat u niet ziek bent maar daar de baby krijgt en met de baby thuis komt. Tijdens de bevalling moet u er natuurlijk voor zorgen dat vertrouwde mensen op hem passen. Omdat de baby veel aandacht van u zal vragen is het ook verstandig om uw zoontje nu al veel met zijn vader te laten doen.

Verwacht niet van uw zoontje dat hij zich op de blijde gebeurtenis zal verheugen - hij zal zich soms toch buitengesloten voelen - maar help hem om met de nieuwe situatie om te gaan. Hij zal ook blij zijn omdat u blij bent, maar ook jaloers en boos op alle aandacht voor het nieuwe gezinslid. Het is goed om hem het vertrouwen te geven dat hij van u mag voelen wat hij voelt.

Ik wens u veel geluk en plezier!