Herfstvakantie tip: prachtige vakantieplek midden in de natuur mét luxe accommodaties!

22 november 2002 door Nanny Gortzak

Hoe combineer ik borstvoeding met pijnstillers? (5 mnd)

Sinds juli van dit jaar geef ik borstvoeding aan mijn zoontje. Al geruime tijd heb ik ernstige gewrichtsklachten, maar ik ben toch doorgegaan met de borstvoeding.

Nu heb ik sinds een week een slijmbeurs-ontsteking waar ik veel pijn van heb. Ik kan echter geen pijnstillers nemen in verband met de borstvoeding. Aangezien ik door de gewrichtsklachten al aan afbouwen zat te denken, én vanwege het feit dat ik nu moet rusten met die arm, wil ik stoppen met de borstvoeding. (Helaas.)

De vraag is hoe ik nu het beste kan stoppen. Voor mijzelf is 'zo spoedig mogelijk stoppen' het beste, in verband met de pijnstillers, maar voor mijn zoontje en voor mijn borsten niet. Alle hulp, raad en advies is welkom.

Antwoord

Geachte mevrouw Yilmaz,

U vraagt hoe u het beste zo snel mogelijk de borstvoeding kunt afbouwen, vanwege de pijnstillers. Maar zoals u zelf al aangeeft, is het voor uzelf en voor de baby inderdaad het beste om zo langzaam mogelijk af te bouwen. Wat nu? Er zijn veel mogelijkheden, die ik hieronder zal toelichten.

Medicijnen en timing

Allereerst zou u met uw arts kunnen overleggen welke pijnstillers u kunt gebruiken nu u nog borstvoeding geeft. Want lang niet alle pijnstillers komen in grote hoeveelheden in de moedermelk terecht.

Daarnaast kunt u bij het innemen van de medicijnen rekening houden met de voedingstijden. Op welke manier dat moet, hangt af van de tijd die het medicijn nodig heeft om in de melk te komen.

Voor beide gevallen (soort medicijnen en tijdstip van inname) kunt u zich laten adviseren door een arts, een apotheek of een lactatiekundige.

Leeftijd van de baby

Zelfs met medicijnen die wél in de melk terecht komen, is het niet altijd nodig om helemaal te stoppen met de borstvoeding. Met name bij oudere baby's die ook bijvoeding krijgen.

Naarmate een baby ouder wordt, en hij meer voedingsmiddelen krijgt dan louter moedermelk, is de belasting van eventuele medicijnen in de moedermelk minder erg. Daarvoor zijn minstens twee redenen.

Ten eerst komt er dan verhoudingsgewijs minder moedermelk en dus minder medicijn binnen (ten opzichte van de totale hoeveelheid voeding), waardoor er sprake is van een verdunning van het medicijn. Ten tweede is de baby dan al groter en zwaarder, waardoor het medicijn nog eens extra verdund wordt (vanwege de verspreiding over het hele lijf).

Medicijnen en borstvoeding

Mocht u behoefte hebben aan meer informatie over dit onderwerp: een tijdje geleden verscheen er op Ouders Online een uitvoerig en zeer gedegen artikel over medicijngebruik rond zwangerschap en geboorte (inclusief borstvoeding). Zie:

Dat slik ik niet - medicijngebruik bij zwangerschap, zwanger worden en borstvoeding.

Afbouwen

Mocht u al met al toch tot de conclusie komen dat u wilt gaan afbouwen, dan kunt u misschien baat hebben bij de volgende tips.

Uw zoontje (geboren 12-7-2002) is al bijna toe aan een fruithapje en/of groentehapje. U zou dus kunnen beginnen met het vervangen van één borstvoeding door een fruit- en/of groentehapje.

Begin met een klein beetje van het hapje te geven, en voer deze hoeveelheid geleidelijk op. Daarna geeft u nog borstvoeding.

Naarmate uw zoon meer van het hapje eet, zal hij minder uit de borst gaan drinken. Uiteindelijk wordt zo de hele voeding vervangen door het hapje.

Vervolgens kunt u dit op een ander moment van de dag gaan doen. Geschikte momenten zijn bijvoorbeeld: rond lunch-tijd en vlak voor – of tijdens – het avondeten. Op die manier kunt u de baby alvast laten wennen aan de gebruikelijke, gezamenlijke maaltijd-momenten in het gezin.

Ook van het ontbijt kunt u een dergelijk moment maken. U kunt dan bijvoorbeeld met een klein beetje pap beginnen en dat geleidelijk aan steeds verder vermeerderen. Ook dan zal uw zoon steeds minder uit de borst gaan drinken.

Tenslotte kunt u de andere drinkmomenten geleidelijk-aan gaan vervangen door drinken uit een fles of een tuitbeker.

Voeden met een slijmbeurs-ontsteking

Een ander probleem is de slijmbeurs-ontsteking in uw arm. U zult merken dat u – ongeacht de vorm van voeden – veel gebruik maakt van deze arm bij het verzorgen van uw zoon. Hoe gaat u daarmee om?

  • Probeer de arm in ieder geval zoveel mogelijk te laten rusten bij het voeden, door goede steun van kussens.
  • Zolang u nog borstvoeding geeft, kunt u proberen om uw zoon – goed gesteund door kussens – op uw schoot te laten rusten, ondersteund door uw goede arm. Dat betekent dat hij aan een borst drinkt terwijl hij met de 'verkeerde' arm ondersteund wordt.
  • Ook kunt u proberen om liggend op uw zij te voeden met de pijnlijke arm naar boven.
  • Een andere prettige houding kan zijn dat u uw zoon schrijlings op uw bovenbeen laat zitten, met zijn gezicht naar u toe. Met de niet pijnlijke arm kunt u hem dan steunen.