Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken

1 april 2011 door Nanny Gortzak

Hoe combineer je een fopspeen met borstvoeding? (12 wkn)

Ik geef mijn baby (nu 12 weken) volledige borstvoeding. De meeste voedingen krijgt ze uit de borst, met zo nu en dan een flesje als ik even niet kan voeden.

Mijn zus zegt elke keer als de baby onrustig is dat ik haar een speen moet geven. Ze heeft zelf ook twee kinderen volledige borstvoeding gegeven (tot ongeveer een 6 maanden) en ze heeft het in de praktijk ook ervaren. Zij heeft het gebruik van een fopspeen als positief ervaren, ook om duimzuigen te voorkomen.

Zelf merk ik helemaal geen behoefte aan een speen bij mijn baby en mijn gevoel zegt dat ik het gebruik van een fopspeen niet moet stimuleren. Ik heb ook wel eens ergens gelezen dat het gebruik van een fopspeen af te raden is als je borstvoeding geeft. (Ik weet niet hoe dat zit als je flesvoeding geeft, al of niet met kunstvoeding).

Ik zou graag willen weten wat het beste is wat het gebruik van een fopspeen betreft. Is het wel zo goed om dit als zoethoudertje te gebruiken? Is het beter om het niet te stimuleren? Of is een fopspeen wel handig om het latere duimzuigen te beperken?

Antwoord

Het gebruik van een fopspeen kán nuttig zijn bij borstvoeding. Met name in de volgende gevallen:

  • Bij te vroeg geboren baby's - Wanneer te vroeg geboren baby's sondevoeding krijgen (met een slangetje door hun neus), en tijdens het voeden een fopspeen krijgen, leren ze 'hongergevoel', 'zuigen' en 'het krijgen van een volle maag' met elkaar te verbinden. Ook helpt het zuigen aan de speen om speeksel te produceren, wat weer helpt bij het verteren van de voeding. Bij te vroeg geboren baby's kan een fopspeen dus een eerste stap zijn naar volledige borstvoeding.
  • Bij baby's met reflux - Reflux is het teruggeven van voeding, meestal vanwege een nog niet volgroeid maagklepje. Als zo'n baby meer last heeft van de reflux door aanleggen aan de borst, dan kunnen hij baat hebben bij het zuigen op een speen. Dat kan voorkomen dat de (zure) maaginhoud omhoog komt. Deze baby's kunnen soms veel slikken, en zuigen op een speentje maakt dat makkelijker.
  • Bij baby's die snel en veel drinken - Het kan gebeuren dat een baby al snel een volle maag heeft, en niet meer aan de borst wil drinken, maar nog wel een beetje wil zuigen. In dat geval kan een speen uitkomst bieden, terwijl tegelijkertijd aan de overproductie van de moeder gewerkt wordt.
  • Bij baby's die willen zuigen, terwijl de moeder niet beschikbaar is - Denk bijvoorbeeld aan een borstgevoede baby op de opvang, of een situatie die kant ontstaan tijdens het autorijden.

Tips en adviezen

Zolang je een fopspeen met beleid gebruikt, hoeft dat niet schadelijk te zijn voor de borstvoeding. Let daarbij op het volgende:

  • Introduceer de speen het liefst pas wanneer de borstvoeding goed en probleemloos op gang is gekomen. Dat is: meestal na 4 à 6 weken.
  • Gebruik een speen alleen wanneer dat echt nodig is. Bijvoorbeeld: als een baby de speen gebruikt bij het inslapen. Haal de speen weg als de baby diep slaapt.
  • Bedenk dat een speen geen voeding uitstelt. Een baby die wakker wordt, heeft meestal behoefte aan drinken, en niet aan een speen.
  • Haal de speen weg als de baby probeert te 'praten' (omdat praten beter gaat als je niets in je mond hebt).
  • Gebruik de speen niet om de baby stil te houden. Als hij ontevreden is, probeer dan eerst te achterhalen wat de oorzaak is (en los die zo mogelijk op). Datzelfde geldt trouwens voor het aanbieden van de borst.

Speen afwennen

Zodra de speen geen echt doel meer heeft, wen hem dan af. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. En bedenk dat langdurig speengebruik hetzelfde soort problemen kan geven als langdurig duimen. Zie onder andere: Is duimen slecht voor de taalontwikkeling?

In principe is een speen niet echt 'nodig'. Maar uiteindelijk is het aan de moeder en de baby om uit te vinden wat voor hen het beste werkt.

Lees ook: