1 januari 2000 door Diederik Bosman

Hoe gevaarlijk is het op de buik slapen in verband met wiegendood?

Baby van 24 weken slaapt vaak maar korte hazeslaapjes. Ook 's nachts. Krijgt volledige borstvoeding; in verband met allergie nog geen bijvoeding.

Op haar buik slaapt ze wel zo'n 2-3 uur achter elkaar. Ik durf dat alleen overdag aan als ik erbij ben (leg haar dan in de box), maar zou het ook 's nachts wel eens willen proberen. Halverwege de slaap omdraaien betekent dat ze wakker wordt.

Hoe gevaarlijk is dit eigenlijk met het oog op wiegendood?

Antwoord

Wiegendood is nog steeds voor een groot deel onbegrepen. Omdat we nog altijd in het duister tasten over de precieze oorzaak, blijft het altijd riskant om hierover uitspraken te doen.

Wat wel bekend is dat wiegendood vaker voorkomt in gezinnen waar gerookt wordt, dat het vaker optreedt in buikligging, en vaker voorkomt in lagere sociaal-economische milieus. Waarom dat zo is weten we dus niet.

Ook weten we niet of roken in het gezin echt de oorzaak is. Of dat het een factor is die een aanleg voor wiegendood, als die uberhaupt bestaat, vergroot. Kortom het is niet duidelijk.

Gezien het feit dat het vaker voorkomt in buikligging zou ik het als kinderarts dus niet adviseren. Aan de andere kant zijn er natuurlijk meer kinderen die op hun buik liggen waar geen wiegendood zich voordoet. Zolang het kindje zichzelf niet kan omdraaien in het bed zou ik het zeker niet doen.