7 november 2003 door Mieke Beers

Hoe goed hoort mijn kind? (4-12 jr)

Deze week is het de Week van het Oor. Wat betekent dat voor het leren van taal?

Antwoord

Tijdens de Week van het Oor (georganiseerd door de Nationale Hoorstichting), is onder andere aandacht besteed aan een nieuwe website:
www.kinderhoortest.nl.

Op deze site kunnen kinderen een idee krijgen van hun gehoor. De test is gericht op kinderen van 4-12 jaar. Zij kunnen zelf op de website hun gehoor testen. Bij kinderen tot 7 jaar wordt aanbevolen dat de ouders meehelpen.

De site blijft in eerste instantie een jaar (vanaf nu) beschikbaar.

Uitsluiting van ruis

De site bevat kaarten met negen afbeeldingen van eenvoudige woorden, zoals muur, roos en teen. Via een koptelefoon of via de luidsprekers van de PC krijgt de bezoeker één woord meerdere malen te horen. Dat woord komt overeen met één van de plaatjes. En dat plaatje moet je aanklikken.

Vervolgens komt er een volgende kaart met negen nieuwe afbeeldingen tevoorschijn en wordt er een nieuw woord aangeboden.

25 kaarten

In totaal worden er zo'n 25 kaarten getoond. De woorden van deze kaarten worden aangeboden met verschillende maten van geruis op de achtergrond. Dit gebeurt voor ieder oor apart.

Als een kind ook met veel ruis de woorden nog goed kan horen, hoeft u zich geen zorgen te maken over zijn gehoor. Maar als het kind onvoldoende woorden heeft kunnen horen door de toenemende ruis, zal het programma aangeven dat het kind minder goed hoort, of niet goed hoort.

Het advies dat het kind dan van het programma krijgt, is om dit aan de ouders te zeggen. Als de ouders ook twijfelen, kunnen zij bijvoorbeeld naar een huisarts of een KNO-arts gaan, of eventueel eerst nog naar een audiciën voor een meer precieze (gratis) hoortest.

Gegevens verzamelen

De test is ontwikkeld in samenwerking met het Audiologisch Centrum van het LUMC in Leiden. Het onderzoek daar toonde aan dat de resultaten goed te vergelijken zijn met de resultaten bij kinderen op bestaande gehoortesten.

De gegevens die het komende jaar verzameld worden via de website zullen gebruikt worden voor de verdere evaluatie van de test. Bij goede resultaten zal de website mogelijk langer blijven bestaan.

Geen vervanging

De test op de website is uiteraard geen vervanger van een volledige gehoortest. Deze versie kan bijvoorbeeld niet aangeven of een kind tijdelijk minder hoort, als gevolg van bijvoorbeeld middenoor-ontstekingen of dat het om een ernstiger en blijvend gehoorverlies gaat.

Ook kan het niet aangeven of een kind sommige tonen wel goed hoort, maar andere niet. Bij gehoorverliezen kan het bijvoorbeeld voorkomen dat het verlies bij de hoge tonen groter is dan bij de lage tonen.

Voor volledig en betrouwbaar testen van het gehoor bij kinderen en volwassenen is een Audiologisch Centrum de aangewezen plek. Adressen en informatie over Audiologische Centra staan op
www.fenac.nl.

Bewustwording

De website is vooral bedoeld om kinderen bewust te laten worden van het belang van een goed gehoor. Tevens hoopt men dat de website ervoor zorgt dat ouders eerder actie ondernemen als men vermoedt dat een kind niet goed hoort.

Voorlopig is het plan om de website gedurende een jaar open te houden. De eerste week was in ieder geval al een groot succes. Er hebben ruim 5000 kinderen hun gehoor laten testen.