18 december 2009 door Frea Kruisinga

Hoe herken je een blaasontsteking? (2½ jr)

Hoe herken ik of mijn dochtertje van 2½ jaar een blaasontsteking heeft? Haar urine stinkt niet, ze heeft geen pijn, geen koorts, en ook geen pijn bij het plassen. Ze drinkt wel veel maar dat deed ze voorheen ook al.

Ze had pijn in haar onderbuik. Toen ze die pijn had, ging ze op haar knieën op de grond zitten. Dit is een paar keer gebeurd. Het lijkt dus niet of het over is. Daarom dacht ik aan een blaasontsteking.

Antwoord

De klassieke verschijnselen van een urineweginfectie zijn:

  • pijn bij het plassen;
  • stinkende en troebele urine;
  • vaker kleine beetjes plassen;
  • soms is er sprake van buikpijn of koorts.

Bij jonge kinderen is het wel vaak lastig om dit goed te herkennen. Bij twijfel kan de huisarts de urine controleren met een stickje.

Overigens kan pijn in de onderbuik natuurlijk ook andere oorzaken hebben, variërend van obstipatie tot buikgriep en invaginatie.

Bij invaginatie schuift een stukje darm in een volgend stukje darm, als een soort telescoop. Dat geeft aanvallen van zeer heftige buikpijn met heftig huilen, soms braken, en bloed of slijm bij de ontlasting. Tussen de aanvallen door zijn er geen klachten.

Kortom: bij twijfel over een blaasontsteking gewoon de urine laten controleren. En als de buikpijn-aanvallen doorgaan contact opnemen met de huisarts.

Lees ook: