Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

12 mei 2006 door Nanny Gortzak

Hoe kan ik mijn kolfproductie verhogen?

Ik heb een zoontje van 16 weken en ik geef borstvoeding. Nu ben ik sinds drie weken weer halve dagen aan het werk en vanaf volgende week ga ik weer volledig werken (5 hele dagen per week).

Het kolven is me nooit echt goed afgegaan. Vanaf dat mijn zoontje 10 weken was, heb ik tussen de voedingen door gekolfd, en had ik ongeveer 30-50 ml per kolfbeurt. Nu kolf ik op mijn werk op het tijdstip dat mijn zoontje gevoed wordt en krijg ik ongeveer 120-150 ml. Dit is niet voldoende voor een voeding. Mijn zoontje is ongeveer 7 kilo. Volgens mij zou hij dus bijna 200 ml moeten drinken.

Tijdens het kolven gaat de melk wel meteen stromen, maar het stopt al vrij snel. De eerste keer stopt de melkstroom al na 3-5 minuten, ik wissel dan van borst. De andere borst stroomt dan ook enkele minuten. De tweede keer dat ik dezelfde borst kolf, stroomt de melk nog korter. Toch blijft er in eerste instantie wel elke keer melk komen.

Door dus voortdurend te wisselen van borst en dit ongeveer een uur lang vol te houden, heb ik dan uiteindelijk ongeveer 150 ml. Met de voorraad die ik heb ingevroren, kan ik mijn zoontje nu nog voeden, maar ik ben bang dat mijn melkproductie ook af gaat nemen hierdoor.

Het liefst zou ik toch nog enkele maanden borstvoeding willen geven. Maar hoe kan ik er dan voor zorgen dat de melk wat langer blijft stromen tijdens het kolven?

Antwoord

U wilt weten hoe u uw kolfproductie op z'n minst op peil kunt houden, maar liefst nog kunt verhogen. Ik zal daarvoor een aantal tips en suggesties geven.

Kolven tussen de voedingen

Om te beginnen raad ik aan om ook tussen de reguliere voedingen te kolven. De opbrengst is dan klein, maar je kunt er wel degelijk een voorraadje in de vriezer mee opbouwen. Met name voor moeders die net beginnen met kolven, kan het ook nuttig zijn om op deze manier te wennen aan het geluid en het gevoel van de kolf.

Wanneer je dan moet kolven in plaats van een voeding, dan is de opbrengst doorgaans al aanzienlijk groter.

Hoeveel heb je nodig?

Maar hoeveel heb je nu eigenlijk nodig? Er is een vuistregel die uitgaat van een totale behoefte van ongeveer 150 ml melk per kilogram lichaamsgewicht per dag. Een kind van 7 kilo zou dus ongeveer 1050 ml melk per dag willen drinken. Deel dit getal door het aantal voedingen per dag, en je weet – ongeveer – hoeveel melk er per voeding nodig is.

's Nachts kolven

Over de dag heen kan de benodigde hoeveelheid melk per voeding echter aanzienlijk verschillen. Vooral moeders die (overdag) werken, en nog in de nacht voeden, merken vaak dat hun kind 's avonds en 's nachts meer melk wil. Je zou daar je voordeel mee kunnen doen, waardoor je minder gestrest hoeft te zijn over de kolfopbrengst overdag.

Nog meer tips

Voor moeders die overdag met moeite de benodigde hoeveelheid melk bijeen kunnen kolven, zijn er de volgende mogelijkheden:

1. Als je, zoals de vraagstelster, met een enkelzijdige kolf kolft, probeer dan eens een tijdje te kolven met een dubbelzijdige kolf. Dat kost minder tijd, omdat je de borsten niet na elkaar leegkolft. Ook maak je gebruik van het aan beide kanten tegelijk toeschieten van de melk. Uit onderzoek is gebleken dat dubbelzijdig kolven meestal een hogere kolfopbrengst geeft dan enkelzijdig kolven. Ook zal bijvoorbeeld een huurkolf een beter zuigprofiel hebben dan een kleinere, enkelzijdige kolf.

2. Doordeweeks kun je na de laatste voeding thuis, of in de ochtend na de eerste voeding, nog extra kolven.

3. In het weekend kun je extra aanleggen, waardoor de baby de melkproductie opschroeft. Daarnaast kun je dan nog extra kolven om het gemis van door de week op te vangen.

4. Overweeg het toepassen van borstcompressie. Dat kan bij het voeden aan de borst, maar ook bij het kolven. Hoe doe je dat? Je hebt immers maar twee handen. Als de melkstroom is gestopt, kun je de kolf afzetten en even een minuutje rusten. Vervolgens kun je gaan masseren, eventueel nog wat warme compressen op de borst doen, en dan weer een paar minuten (extra) doorkolven.

5. Vergeet vooral niet om tijdens het kolven wat lekkers te eten en te drinken. Veel moeders merken dat een kop warme thee of bouillon kan bijdragen aan de broodnodige ontspanning, wat het toeschieten van de melk ten gunste komt.

Succes ermee!