9 mei 2008 door Sanderijn van der Doef

Hoe kom ik van mijn angst af dat mijn kind misbruikt wordt? (1½ jr)

Ik worstel met dwanggedachtes en bezoek daarvoor een psycholoog. Mijn angst is dat onze dochter van 1 jaar en 10 maanden seksueel misbruikt wordt. Ik heb zelf geen nare ervaringen op seksueel gebied. Onze dochter is altijd bij ons of bij de oppas. Ze wil altijd graag naar de oppas toe. Ik weet dat de angst een stoornis in mijn hoofd is, maar kennis en geruststelling helpen me wel heel erg. Vandaar mijn vragen.

De huisarts heeft me verzekerd dat je het kunt vaststellen wanneer ze ontmaagd zou zijn. Dat heeft me gerustgesteld. Nu vroeg ik me alleen af of ze ook anaal misbruikt kan worden door een penis (het lijkt me bijna niet mogelijk) en of dat dan achteraf zichtbaar is.

Verder vroeg ik me af of het raar is dat ze haartjes en piemels sinds kort soms eng vindt. Mijn man ging een keer staande plassen waar ze bij was en toen vond ze zijn penis eng. Is dat zorgwekkend? Ik vond het ook wel weer verklaarbaar omdat het er toch eng uitziet (ook met het schaamhaar).

Antwoord

Natuurlijk is het goed om als moeder waakzaam te zijn dat je kind niet in handen komt van mensen die kinderen seksueel misbruiken. Maar tegelijkertijd moet u ook beseffen dat seksueel misbruik van jonge kinderen niet zó veel voorkomt dat je daar voortdurend bang voor moet zijn. De kans dat uw dochter iets naars meemaakt in het verkeer, is vele malen groter.

Anaal misbruik

Verder vroeg u zich af of je kunt zien of een kind van 1 jaar anaal misbruikt is. Ja, dat kun je zien. Bovendien zie je meestal aan het gedrag van een misbruikt kind dat er iets aan de hand is.

Het kind kan dan angstig zijn, en teruggetrokken gedrag vertonen. Ook kan het bijvoorbeeld bang zijn, of huilen, wanneer het aangeraakt wordt aan de geslachtsdelen of de anus (of aangeraakt wordt bij een plek daar dichtbij in de buurt), bijvoorbeeld bij het verschonen.

Weerbaar maken

De beste manier om uw dochter weerbaar te maken tegen seksueel misbruik, is al van jongs af aan op een open en eerlijke manier met haar te praten over haar lichaam en wie daar wel en niet aan mag komen. Dat is een vast onderdeel van de seksuele opvoeding.

Met deze vorm van seksuele opvoeding kun je al beginnen als een kind 2 à 3 jaar oud is, bijvoorbeeld in de vorm van spelletjes. Ik heb dat eerder beschreven in Wat moet je doen bij onbewijsbaar seksueel misbruik?

Bang voor penis

Dat uw dochter een penis met schaamhaar "eng" vindt, lijkt mij geen zorgwekkende reactie. Alleen vroeg ik mij af hoe u kunt merken dat ze het eng vindt. Zegt ze dat? Dat lijkt me knap, voor een kind van 1 jaar. Of is er een andere manier waarop ze het laat merken?

Het lijkt me niet ondenkbaar dat het uw eigen interpretatie van een reactie van haar is, waarmee ze misschien alleen maar aangaf dat ze verbaasd was om voor het eerst een volwassen penis te zien...

Misschien was dit voor haar wel de eerste keer dat zij een man zag plassen. Dat is bijzonder voor haar, want bij haar moeder en haarzelf komt de plas immers tussen de benen vandaan en bij haar vader uit iets wat buiten het lichaam hangt.

En stel dat ze seksueel misbruikt zou zijn (waar ik absoluut niet van uitga), dan zou je eerder verwachten dat ze bang is voor een penis in erectie dan van een slappe penis. Voor een 1-jarig kind zijn dat twee heel verschillende dingen. Zo'n kind weet nog niet dat het om twee verschijningsvormen van één en dezelfde penis gaat.

Ik hoop dat ik u hiermee voldoende gerust heb kunnen stellen.