Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

30 augustus 2001 door Diederik Bosman

Hoe komen we van die vreselijke aften af?

Onze 11-jarige zoon heeft al zijn hele leven aften op de tong, in de wangen, op het tandvlees en op het gehemelte. Hij heeft er meestal zo'n vier tot vijf tegelijk. Niet ernstig, maar wel vervelend, en vooral pijnlijk.

We hebben inmiddels al geprobeerd: Pyralvex, Bocasan, diverse tandpasta's, en verschillende diëten. Inmiddels worden we er een beetje wanhopig van. Heeft u nog suggesties?

P.S. Hij is een aantal jaren behandeld door de kinderarts in verband met reflux-klachten. Zou dat ermee te maken kunnen hebben, misschien omdat het maagzuur de mond irriteert?

Antwoord

Aften zijn zeer pijnlijk en zeer lastig te bestrijden, maar meestal onschuldig. In principe worden ze door een virus veroorzaakt; het maagzuur waar u het over heeft, speelt dus geen rol.

Aften kunnen echter ook optreden bij een aantal ziekten. De meest voorkomende is coeliakie, oftewel: overgevoeligheid voor gluten. Het verdient dan ook aanbeveling om dit een keer te laten onderzoeken bij de huisarts of de kinderarts.

Een andere ziekte waarbij aften kunnen voorkomen, is de Ziekte van Crohn. Dat is een ontstekingsziekte van de darm, die meestal gepaard gaat met gewichtsverlies, bloederige diarree en/of buikpijn. Aangezien u deze klachten niet noemt, kan deze ziekte dus waarschijnlijk worden uitgesloten.

Remedie

Zoals u al gemerkt heeft, zijn aften moeilijk te bestrijden. En zo te zien heeft u al zo'n beetje alles geprobeerd.

Zeker is wel dat een goede mond-hygiëne een positieve bijdrage kan leveren aan het voorkomen of verminderen van aften.

Lees ook: