Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

11 maart 2004 door Lissy de Ridder

Hoe krijg ik die medicijnen bij hem naar binnen? (2 jr)

Onze zoon van 2 jaar heeft een amoxiline-kuur gekregen in de vorm van een drankje. Hij weigert het echter in te nemen. We hebben al van alles geprobeerd, maar niets helpt. Hij wil ook niets eten. Heeft u tips?

Antwoord

De inname van medicatie door een peuter kan inderdaad heel lastig zijn. Allereerst moet er geen discussiepunt van gemaakt worden. Het moet gewoon, net als bijvoorbeeld tanden poetsen. Als er dan toch strijd ontstaat, zijn er wel wat trucs.

  • De medicatie kan 'verstopt' worden toegediend. Belangrijk hierbij is dat de afgesproken hoeveelheid medicijn wel wordt ingenomen (halve fles niet opgedronken is helft van het medicijn niet ingenomen).
  • In plaats van de eigen ouders kan iemand anders het medicijn geven ('vreemde ogen dwingen' zoals het spreekwoord luidt).
  • Je kunt een beloningssysteem invoeren. Als het kind de medicatie neemt, mag hij bijvoorbeeld een sticker plakken. En als hij er tien verdiend heeft, volgt er een kleine beloning (iets samen doen, een uitje, een cadeautje, etc.).

Maar soms werkt dit allemaal niet. Dan is er eigenlijk nog maar één oplossing. Als een kind absoluut behandeld moet worden, en als het thuis gewoon niet lukt, dan kan dat soms een reden zijn voor een ziekenhuis-opname.

Lees ook: