Weet jij wat je baby nodig heeft? Minder stress met dé ouderschapscursus

18 april 2003 door Nanny Gortzak

Hoe krijg ik mijn borstvoeding weer op peil? (5½ mnd)

Ik heb een zoontje van 5½ maand en ik geef nog steeds borstvoeding. Omdat hij 's nachts vaak komt (soms wel vier keer), geef ik hem sinds een paar dagen ook twee à drie flesjes van 150 ml biologische voeding per dag. Het gevolg daarvan is dat mijn borstvoeding nog verder is teruggelopen en dit is iets wat ik absoluut niet wil.

Vanaf nu ga ik dus weer proberen meer borstvoeding te geven en wellicht dat u mij een tip kunt geven hoe ik de borstvoeding weer flink op gang krijg?

Ik weet hoe goed de borstvoeding voor mijn zoontje is en met alle liefde wil ik hiermee doorgaan zolang het mogelijk is. Ik heb alleen soms het idee dat hij er gewoonweg niet voldoende aan heeft. Wél is het zo dat zelfs nu ik bijvoeding geef, hij minder wakker wordt 's nachts. Hoe weet ik nou dat mijn borstvoeding nog wel voldoende is voor mijn zoontje?

Antwoord

Uw zoon was niet meer tevreden met de borstvoeding. Daarom bent u gaan bijvoeden (met twee tot driemaal per dag een fles van 150 cc) en als gevolg daarvan is de borstvoeding verder teruggelopen. Nu vraagt u zich af wat u kunt doen om verdere terugloop te voorkomen. Hieronder zal ik aangeven wat daar zoal aan te doen valt.

Vaak aanleggen

Wat u in ieder geval kunt doen om de borstvoeding te stimuleren, is een paar dagen lang uw zoon zo vaak mogelijk aanleggen.

Maar er kan nog meer.

Flesvoeding verminderen

Omdat uw voeding is teruggelopen en u flink bijvoeding geeft, kunt u niet zomaar ineens terug naar volledig borstvoeden zonder dat uw zoon zal gaan protesteren. U kunt de flesvoeding echter zodanig verminderen, dat uw zoon na twee uur weer bij u zal willen drinken.

Door vaak aan te leggen, zelf goed te eten en te rusten op deze dagen en de flesvoeding wat te minderen, zal de voeding weer gaan toenemen. De kans is groot dat uw zoon ook 's nacht zal willen drinken. Dat is goed voor de stimulatie van uw voeding.

Eventueel: nakolven

Daarnaast geeft het drinken in de nacht een baby een gevoel van veiligheid en zekerheid. Door de baby bij u in de buurt te houden en niet op de klok te letten tijdens het voeden, blijft u er zelf ontspannen onder.

Als u beschikt over een kolf, kunt u overwegen om na de voedingen na te kolven voor extra stimulatie.

Waarom komt een baby 's nachts?

U geeft aan dat al dat nachtelijke drinken juist de reden was dat u ging bijvoeden. Maar waarom gebeurt dat eigenlijk? Veel moeders geven aan dat de vraag om voeding in de nacht vaak een andere oorzaak heeft dan honger.

Vaak komt er een verkoudheid aan, of komen er tanden of kiezen door. Ook lijken baby's 's nachts actiever te zijn als zij gaan kruipen of als ze gaan lopen.

Vaste voeding langzaam introduceren

Door een aantal dagen flink tijd en moeite te investeren, kunt u de borstvoeding weer opvoeren.

Als uw zoon op een gegeven moment (na ca. 6 maanden) toe is aan vast voedsel, doet u er goed aan die vaste voeding zo langzaam mogelijk te introduceren. Daarmee voorkomt u dat de borstvoeding weer opnieuw snel terugloopt.

Meer informatie over de introductie van vast voedsel kunt u vinden in het archief van deze Vraagbaak.