24 april 2009 door Justine Pardoen

Hoe krijgen we het verhaal eruit? (5 jr)

De zoon van mijn vriendin is ruim 5 jaar oud. Laatst hebben drie meisjes van 5 à 6 zijn broek naar beneden getrokken en daarbij werd aan zijn piemeltje gezeten.

Tot zo ver is het duidelijk (omdat het gezien is). Volgens de getuige deed hij mee tegen zijn wil.

Nu heeft hij dezelfde dag, terwijl zijn moeder kookte, in zijn haren geknipt. Toen zijn moeder hem betrapte, verklaarde hij kaal te willen zijn. We weten niet waar hij dat vandaan heeft. We kennen geen kale mensen die er volgens hem "stoer" of "leuk" uitzien.

Even later, na het eten, knipte hij met de schaar in zijn plastic zwaard.

Zijn moeder doet er alles aan om het verhaal uit hem te krijgen, maar dat lukt niet. De volgende stap is dat ik het ga proberen, komende zaterdag.

Kunt u mij helpen hoe ik dat moet doen? Of anders zijn moeder, om toch die informatie uit hem te halen?

Antwoord

Je moet altijd erg oppassen met het leggen van verbanden. Het ziet ernaar uit dat jullie een verband leggen tussen dat vervelende incident met die meisjes enerzijds en het feit dat het jongetje opeens de schaar in zijn haar (en in zijn zwaard) zette anderzijds.

Het is niet uitgesloten dat er inderdaad een verband is, maar die dingen kunnen ook helemaal los van elkaar staan. Kinderen kunnen soms hun haar willen afknippen. Gewoon, zonder speciale reden. We kennen er heel wat die dat deden, zonder dat er verder iets bijzonders aan de hand was.

Oppassen met verhalen lospeuteren

Waar je ook erg mee moet oppassen, is het lospeuteren van verhalen. Misschien ís er helemaal geen verhaal (zie boven). De kans is dan groot dat het jongetje uiteindelijk gewoon maar een verhaal gaat verzinnen om van het gezeur af te zijn.

Dus áls hij al iets gaat vertellen, ben je nog steeds geen stap verder omdat je niet weet of het waar is. Bovendien wekt al dat geduw en getrek al snel de indruk bij hem dat hij iets fout zou hebben gedaan, wat toch niet het geval lijkt te zijn.

Kortom: rust in de tent lijkt hier toch het beste. Stel hem gerust dat hij niets fout heeft gedaan, en dat hij altijd naar zijn moeder kan gaan om het te vertellen als hij ergens mee zit.