22 november 2001 door Diederik Bosman

Hoe lang duurt het voor een allergie zich openbaart? (7 mnd)

Ons zoontje (27 wkn) kreeg tot twee weken terug volledig borstvoeding. Vanaf de leeftijd van ongeveer 2 maanden had hij last van een lichte vorm van eczeem en hevige krampen. Bij 4 maanden heb ik in overleg met het CB de bekende allergenen uit mijn voeding weggelaten. Nadien zijn het eczeem en de krampen vrij snel verdwenen. Inmiddels krijgt onze zoon Nutrilon Pepti 1 en hij reageert daar goed op.

Vanochtend zijn we weer naar het CB geweest, waar hij 10 cc "gewone" zuigelingenvoeding heeft gekregen. Hij heeft daarop niet gereageerd. Vanaf morgen zullen wij de Pepti dus geleidelijk vervangen door gewone voeding (opvolgmelk).

Nu ben ik bang dat ons zoontje pas over enige tijd reageert op de voeding, bijvoorbeeld met eczeem. Als hij allergisch is, binnen welke termijn zal er dan een reactie volgen?

Antwoord

Het kan heel goed zijn dat uw kind na enige tijd toch weer last krijgt van eczeem, etc., als gevolg van de koemelk-allergie.

1 dag tot 4 à 5 weken (of meer)

Het is helaas niet duidelijk binnen welke termijn die verschijnselen moeten optreden. Meestal is het binnen 1 dag tot 4-5 weken, maar helaas geldt dat niet voor alle gevallen.

Ook weten we dat kinderen met eczeem en hevige buikkrampen daar als het ware overheen kunnen groeien. Maar ook daarvan valt niet te zeggen wanneer dat zal zijn.

Het CB doet er dus goed aan het weer te proberen, alhoewel de afloop natuurlijk een beetje onvoorspelbaar is.

Gewoon proberen

De enige methode om erachter te komen of er nog steeds sprake is van deze allergie, is dus – helaas – gewoon proberen. Er is jammer genoeg geen betere manier om daarachter te komen.

Lees ook: