Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

23 januari 2009 door Frea Kruisinga

Hoe lang duurt het voor een lactose-beperkt dieet effect heeft?

Hoe lang duurt het voor je resultaat mag verwachten bij een lactose-beperkt dieet? Wij zijn daar nu 8 maanden mee bezig.

En heeft een lactose-beperkt dieet invloed op je gewicht? Met name afvallen.

Antwoord

In principe zal een lactose-beperkt of lactose-vrij dieet snel effect hebben, tenzij er iets anders aan de hand is. Ook hoeft er geen gewichtsverlies plaats te vinden.

Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor het lichaam en lactose (melksuiker) is zo'n koolhydraat. Het wordt omgezet door het enzym lactase en wat niet wordt opgenomen door het lichaam komt in de dikke darm terecht. Daar wordt het vergist door de bacteriën die bij iedereen aanwezig zijn.

Wanneer de omzetting door lactase niet of onvoldoende plaatsvindt, bijvoorbeeld omdat er een (aangeboren) tekort is aan dit enzym, of als de darmwand tijdelijk niet goed werkt (bijvoorbeeld na een buikgriep), is het aanbod van lactose aan de dikke darm vergroot. Door de toegenomen vergisting ontstaan er dan klachten als buikpijn, opgezette buik, gerommel in de buik, winderigheid en diarree.

Als er geen lactose meer binnenkomt, bijvoorbeeld door een lactose-vrij dieet, moeten de klachten dus snel verdwijnen of in ieder geval snel minder worden. Dat is eerder een kwestie van uren of dagen dan van weken of maanden.

U vertelde dat uw zoontje een lactose-beperkt dieet heeft sinds 8 maanden en dat dat tot nu toe nog geen effect heeft gehad. Dat zou kunnen betekenen dat het dieet strenger moet worden en dat het echt lactose-vrij moet worden. Het is echter ook heel goed mogelijk dat er een andere oorzaak is voor zijn klachten.

Wat het afvallen betreft: als je minder melksuikers binnen krijgt door een lactose-beperkt dieet, krijg je weliswaar minder calorieën binnen, maar via andere voedingsmiddelen krijg je dan altijd nog voldoende calorieën om goed te kunnen groeien.

Al met al raad ik u dus aan om opnieuw contact op te nemen met de behandelend arts. Ten eerste omdat het lactose-beperkt dieet misschien bijgesteld moet worden en ten tweede omdat uw kind niet goed lijkt te groeien.

Lees ook: