25 april 2008 door Frea Kruisinga

Hoe lang houdt de koorts aan bij een koortslip? (18 mnd)

Mijn dochtertje is nu 18 maanden en ze heeft een koortslip. Hoe lang kan ze hiervan koorts hebben? Is het gevaarlijk voor haar? En kan ik hier echt niks tegen beginnen?

Antwoord

Echt gevaarlijk is een koortslip voor pasgeborenen. Op de leeftijd van uw dochter, die al anderhalf is, is het vervelend maar niet meer levensbedreigend (tenzij er sprake is van een bijzonder geval, zoals een niet goed functionerend afweersysteem).

Wat de koorts betreft, dat zit een beetje ingewikkeld. Dat zal ik dus wat uitvoeriger behandelen, evenals de vraag wat er eventueel aan te doen is.

Een koortslip wordt veroorzaakt door een virus, genaamd 'Herpes Simplex virus, type 1' (kortweg: HSV-1). De eerste keer dat een kind in aanraking komt met dit virus, ontstaat er een zogenaamde primaire HSV-1 infectie. Er is dan sprake van één of meer van de volgende verschijnselen:

  • koorts;
  • keelpijn;
  • niet lekker voelen;
  • spierpijn;
  • vergrote lymfeklieren;
  • pijnlijke blaasjes (in en rond de mond).

De bovengenoemde klachten kunnen wel twee weken aanhouden (de koorts dus ook). De ernst verschilt van kind tot kind. Soms is deze eerste infectie met HSV-1 zo pijnlijk dat kinderen niet goed meer kunnen eten en drinken, en dat ze opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. Anderzijds kan de eerste infectie ook onopgemerkt blijven (onder andere omdat de blaasjes niet per se hoeven op te treden).

Zodra je een eerste infectie hebt doorgemaakt, blijf je drager van het virus. In bepaalde omstandigheden (zoals een verminderde afweer, bij stress, etc.), kan het weer klachten gaan geven. We noemen dit 'reactivatie'. Meestal beperkt het zich dan tot de bekende koortslip.

Hoe vaak de reactivatie plaatsvindt, verschilt van persoon tot persoon, evenals datgene waardoor het wordt uitgelokt. Maar áls het gebeurt, zit 'de koortslip' (de blaasjes) meestal wel op dezelfde plaats.

Bij reactivatie zijn er meestal géén koortsverschijnselen als gevolg van de koortslip, maar de koortslip kan natuurlijk wel uitgelokt worden in een periode van ziek zijn, als je sowieso al koorts hebt. Dus: koorts die langer aanhoudt bij een eerste infectie, kan heel goed. Maar als er koorts optreedt bij reactivatie, dus ná de eerste infectie, moet gekeken worden wat de oorzaak daarvan is.

Tenslotte uw vraag of je er echt niets tegen kunt beginnen. In principe niet nee (zoals bij alle virus-infecties), maar er zijn aanwijzingen dat wanneer er bij een eerste herpesinfectie binnen 72 uur gestart wordt met het middel Aciclovir, de duur van de ziekteverschijnselen iets korter is.

Lees ook: