19 december 2008 door Frea Kruisinga

Hoe lang moet een crèche-kind uitzieken?

Hoe lang moet een kind eigenlijk 'uitzieken'? Mijn zoontje van 9 maanden is de laatste tijd achter elkaar ziek (verkouden en koorts). Zodra hij weer beter (koortsvrij) is, breng ik hem weer gewoon naar het kinderdagverblijf (twee dagen per week), maar daar pikt hij vervolgens weer een nieuw virus op, zo lijkt het.

Door alle verkoudheden achter elkaar heeft hij nu ook nog oorontsteking gekregen.

Moet ik hem misschien nog langer thuishouden, ook al is hij weer helemaal kwiek en vrolijk, om nog helemaal uit te zieken?

Antwoord

Kinderen die naar de crèche gaan, komen in aanraking met allerlei virussen. Daardoor komt het regelmatig voor dat deze kinderen gedurende een bepaalde periode de ene virusinfectie na de andere oplopen, zonder dat daarvoor een onderliggende oorzaak is. Dus ook niet 'onvoldoende uitzieken'. Het gebeurt gewoon, zonder dat je er iets aan kunt doen.

Door uw zoontje langer thuis te houden zal hij hoogstens wat minder in aanraking komen met allerlei virussen. Maar zodra hij weer gaat, krijgt hij ze weer voor zijn kiezen. Daar is helaas niets aan te doen. Korter of langer uitzieken staat daar los van.

Kortom: zoals u het nu doet, doet u het goed. Zodra een kind weer fit is, kan het weer naar de crèche. Nog wel een tip: probeer de neus goed open te houden als uw kind verkouden is. Gebruik daarvoor een spray met een fysiologisch-zoutoplossing (verkrijgbaar bij de drogist). Dat kan oorontstekingen voorkomen.

Lees ook: