27 september 2001 door Ward van Alphen

Hoe leer ik mijn zoon (7 jaar) 's nachts zindelijk worden?

Mijn zoon is 's nachts nog nooit zindelijk geweest. Veel pogingen gedaan; voor het slapen niet drinken en twee keer naar de wc, maar nog moest ik er 's nachts drie keer uit om hem te laten plassen op de po en dan was het nog te laat.

Hij wordt ook niet wakker als hij nat is, maar pas de volgende ochtend. Hij lijkt erg vast te slapen.

Zelf vindt hij het niet erg om een luier om te hebben, maar hij gaat daarom niet ergens logeren.

Zijn er mogelijkheden die ik over het hoofd gezien heb, of moet ik gewoon wachten totdat hij misschien uit zichzelf of vanzelf zindelijk wordt?

Antwoord

In eerdere vragen over bedplassen (u kunt het archief er eens op nakijken) hebben we al aangegeven dat wanneer een kind na het vijfde levensjaar nog in bed plast, dit gezien wordt als problematisch gedrag. Daarvóór komt bedplassen relatief nog vaak voor, en gaat dan vaak vanzelf over. Uw zoon is 7 en plast nog in bed; het is dus terecht dat u ons een vraag daarover stelt.

Plaswekker

De beste behandeling, met het duurzaamste en snelste resultaat, is het gebruik van een plaswekker. Dit kan gecombineerd worden met een beloningsprogramma, en voorlichting aan ouders en kind. Dat kan op verschillende manieren.

U begrijpt dat u zich voor zo'n extra programma het best tot een deskundige kunt wenden; het houdt namelijk meer in dan de aanschaf en het gebruik van de wekker. Daarvoor kunt u zich tot uw huisarts wenden; die weet waarschijnlijk wel wie er in uw regio zo'n behandeling kan aanbieden.

Succes ermee!