7 september 2001 door Paula Fikkert

Hoe leren we hem dat na-hakkelen af? (3 ½)

Mijn zoontje is 3 ½ en zijn vriendje is een jaar ouder. Nu is het zo dat dat vriendje erg veel hakkelt; hij gaat ook naar een logopediste. Mijn zoontje doet dit bewust steeds na.

Hoe kunnen we hem dit afleren? Kan het een gewoonte worden? En hoe doen we dit 'discreet', zonder dat hij er vervelend over gaat doen tegen zijn vriendje?

Ik heb het niet over echt stotteren, maar over het herhalen van steeds de eerste lettergreep van een woord. Bijvoorbeeld: "Ik-ik-ik-ik ga-ga-ga-ga bui-bui-buiten spe-spe-spe-spelen". Normaal praat mijn zoontje goed. Hoogstens wanneer hij erg moe is, komt hij niet meer zo goed uit zijn woorden.

Antwoord

U schrijft dat uw zoon van 3 ½ normaal goed praat en alleen zo af en toe 'hakkelt' om zijn vriendje te imiteren. Uw zoon is op een leeftijd dat hij over taal kan nadenken en er bewust mee kan spelen. Hij weet dat zijn oudere vriendje veel hakkelt en hij gaat het zelf ook proberen. Misschien vindt hij het stoer om net zoals zijn vriendje te praten. Misschien denkt hij dat dat bij het groter worden hoort. Het na-apen is iets dat op die leeftijd veel voorkomt.

Voor uw zoontje is het in principe niet erg. Hij zal er vermoedelijk vanzelf weer mee stoppen. Maar voor zijn vriendje is het minder leuk.

Helemaal niet leuk

U kunt uw zoontje best vragen waarom hij hakkelt. In uw geval zou ik hem in elk geval uitleggen dat hij hiermee zijn vriendje beslist niet helpt. Sterker nog: de kans is groot dat zijn vriendje dit helemaal niet leuk vindt.

Uw zoontje heeft waarschijnlijk helemaal niet in de gaten dat zijn vriendje dat nadoen wel eens heel vervelend zou kunnen vinden. Ook heeft uw zoontje vermoedelijk niet in de gaten dat er verschil is tussen zijn eigen imitatie-hakkelen en het hakkelen van zijn vriendje. U kunt hem wel proberen uit te leggen dat zijn vriendje zijn best doet om het hakkelen af te leren en dat hij zijn vriendje kan helpen door gewoon tegen hem te praten.

Slechte gewoonte

Omdat het bij uw zoontje niet om echt stotteren of hakkelen gaat, is het gevaar dat het blijvend is niet zo groot. Maar hakkelen kan wel een slechte gewoonte worden, zoals kennelijk bij het vriendje van uw zoon. En dat is des te meer een reden om uw zoon op de onwenselijkheid van zijn gedrag te wijzen.

Veel succes ermee!