4 maart 2005 door Sanderijn van der Doef

Hoe moet ik weerstand bieden aan de verleidingsdrift van mijn stiefdochter? (10 jr)

Sinds de dochter van mijn vriendin mijn erectie een aantal keren heeft gezien (onder de douche, in bed, 's ochtends) en de indruk heeft dat dat door haar komt, probeert ze mij op alle mogelijke manieren te verleiden. Ze doet dat door dingen te zeggen, die mij niet zozeer schokken alswel verwarren.

Ze heeft het er de hele tijd over dat als mamma er niet is, we wel samen kunnen knuffelen zonder kleren aan. En dat ze een keer wil zien hoe ik masturbeer en klaarkom, omdat ze heeft gehoord dat er dan sperma uit spuit. Ook wil ze dat ik haar leer om klaar te komen, door haar fysiek te helpen dat te ontdekken (dus door seksueel met haar bezig te zijn, in plaats van gewoon te knuffelen).

's Ochtends als ze bij mij in bed komt, drukt ze zich op alle mogelijke manieren tegen mijn ochtend-erectie aan, en ze heeft zelfs al eens mijn handen tussen haar benen geduwd (die ik stom genoeg niet meteen terugtrok). Ze wil met me vrijen onder de douche, zegt ze, en maakt nog wel meer dubbelzinnige opmerkingen.

Hoe moet ik voorkomen dat zij te ver gaat hierin? Hoe moet ik voorkomen dat ze mij op een gegeven moment weet te vangen, en dat ik met mijn domme kop een keer toegeef aan haar verlangens omdat ik me toch ergens wel aangetrokken tot haar voel (wat ik niet begrijp). Ik kan me ook voorstellen dat ik toegeef omdat ik haar niet niet wil kwetsen. Waarna ik meteen de bak in zou draaien als het uitkomt.

Ze heeft zelfs een keer gezegd dat als zij het wil en ik het zou willen, het geen misbruik kan zijn, omdat zij het fijn zou vinden. Maar volgens mij zou het wel misbruik zijn, aangezien zij de grenzen niet kent en ik wel.

Ik wil haar absoluut niet kwetsen, want ze is een erg lief, gevoelig en erg aantrekkelijk meisje dat mega-vroeg in de puberteit is geschoten.

Ik wil haar best wel veel uitleggen over seksualiteit, maar het laten zien aan haar, of het haar leren, dat vind ik echt te ver gaan. Evenals het feit dat ze heeft gezegd dat ze mij met mijn partner wil zien vrijen. Maar dat tegelijkertijd dus ook zelf met mij wil doen. Alsof ze mijn vriendin is, zeg maar.

We zijn erg open over seksualiteit – naar elkaar toe en naar de kinderen toe – omdat we vinden dat ze alles mogen weten (maar zeker niet alles mogen zien!)

Gaarne uw advies.

Antwoord

Een meisje van 10 kan nóg zo verleidelijk, lief, kwetsbaar en vroegrijp zijn, het is en blijft een kind dat in dit geval aan het begin van haar seksuele ontwikkeling staat. U moet daar terdege rekening mee houden.

Het lijkt overigens wel alsof u voor uzelf allerlei argumenten aan het verzamelen bent waarmee u een eventuele misstap later kunt goedpraten. Zoals: "Ze heeft zelfs een keer gezegd dat als zij het wil en ik het zou willen, het geen misbruik kan zijn, omdat zij het fijn zou vinden". Een ander voorbeeld van uzelf indekken is dat u zegt dat u haar absoluut niet wilt kwetsen (door haar af te wijzen, neem ik aan).

Grote en ernstige gevolgen

Maar hoe het ook zij: ze is bezig u te verleiden tot iets wat grote en ernstige gevolgen voor u beiden kan hebben. Ze doet dat – en blijft ermee doorgaan – omdat ze heel goed heeft gemerkt dat u er niet ongevoelig voor bent.

Ik wil u echter met klem adviseren om haar heel duidelijk te laten merken dat u niet ingaat op haar verzoeken, en haar te wijzen op andere bronnen van informatie. Geef haar bijvoorbeeld een paar goede voorlichtingsboeken, zoals "Het Puberboek", of kijk in de boekenlijst van Ouders Online wat er nog meer op dit gebied beschikbaar is.

"STOP, dit kan niet verder"

Het feit dat u merkt dat u niet ongevoelig bent voor haar en haar gedrag, is op zich geen schande. Het is normaal dat uw lichaam reageert op seksuele stimuli (aanrakingen en fantasieën). Maar uw verstand zou onmiddellijk hierop moeten reageren met een afwijzende reactie. Dat betekent dat u op het moment dat u merkt dat uw lichaam reageert op haar, u onmiddellijk tegen uzelf zou moeten zeggen: STOP, dit kan niet verder.

Vanaf nu moet u ervoor zorgen dat elke keer wanneer zij weer iets vraagt, of zegt, of doet met betrekking tot seks (waarvan u merkt dat het u wat doet) dat u tegen uzelf zegt: stop, dit kan niet, niet verder gaan. Daarna legt u haar rustig uit dat dat wat zij vraagt, of doet, niet kan.

U kunt bijvoorbeeld zeggen: "Ik wil niet dat je tegen me aanligt, dat vind ik niet prettig". Of: "Nee, ik wil niet met je vrijen onder de douche". Of: "Nee, ik ga niet met je knuffelen zonder kleren aan, dat is iets wat ik met mama doe", etc.

Duidelijkheid

Duidelijkheid is nu heel hard nodig, zelfs als dat in uw ogen misschien hard overkomt. Laat u zich in ieder geval niet verwarren door een gekwetste reactie van haar. Ze is inmiddels al zover dat ze haarfijn uw gevoelige snaar weet te raken.

Niet op ingaan dus, en meteen duidelijk reageren. Dan pas wordt het voor haar duidelijk dat de dingen die zij doet of vraagt niet kunnen.

Het zou best kunnen dat zij verliefd is op u, en dat ze haar gevoelens op u projecteert. Omdat u háár aardig en lief vindt (wat op zich natuurlijk prima is) zendt u onduidelijke boodschappen uit (wat in deze situatie juist niet goed is).

Het moet voor haar duidelijk worden dat u niet haar vriendje bent en ook nooit zal worden. Maak haar duidelijk wat uw rol in het gezin is, namelijk dat u de vriend en seksuele partner van haar moeder bent. En laat de seksuele voorlichting aan haar moeder over, of aan een paar goede boeken.

Situaties vermijden

Verder zou ik u ten zeerste aanraden om die situaties te vermijden waarin ZIJ verleid en uitgedaagd wordt. Dus vanaf nu: de badkamerdeur op slot als u onder de douche staat, niet meer in haar bijzijn bloot rondlopen, niet meer toestaan dat ze bij in bed komt, etc.

Voor u klinkt dat misschien preuts, omdat u aangaf dat u gewend bent om open te zijn lichamelijkheid en seksualiteit. Maar die openheid is op dit moment voor haar veel te onduidelijk en ZIJ is degene die beschermd moet worden.

Goed trouwens, dat u om hulp heeft gevraagd, want nu kan er nog iets gedaan worden om te voorkomen dat u een misstap begaat.