Weet jij wat je baby nodig heeft? Minder stress met dé ouderschapscursus

18 april 2002 door Nanny Gortzak

Hoe ontwen je een kind van 3 jaar de borst?

Mijn dochter is 3 jaar. Lukte de borstvoeding als baby moeizaam, na doorzetten heb ik mijn dochter probleemloos borstvoeding kunnen geven. Geen enkele keer last van kloofjes etc. gehad.

Het probleem is alleen dat mijn dochter nog steeds de borst vraagt (en krijgt). Hoewel de borstvoeding natuurlijk teruggelopen is, komt er toch nog melk uit mijn tepels. De borst is voor haar een soort troostbehoefte. Driemaal daags zit ze kortdurend aan mijn borst.

Ik wil er nu vanaf, maar ik weet niet hoe ik moet stoppen. Heeft u daar ervaring mee? Misschien moet ik een paar dagen weggaan?

Ik hoop dat u antwoord op mijn vraag weet; er zullen beslist nog meer moeders zijn die niet precies weten hoe ze hun peuter van de borst af moeten houden. Hoe doen zij dat?

Antwoord

Uw vraag is inderdaad interessant voor meerdere lezers. Hoewel het niet veel voorkomt, zijn er toch aardig wat kinderen die op oudere leeftijd nog borstvoeding krijgen. Omdat het ongewoon is, zijn de meeste mensen niet op de hoogte van deze mogelijkheid. Veel moeders voeden dan niet meer in het openbaar. Dat wordt wel closet-voeden genoemd (voeden 'in de kast'): alleen thuis of in een andere, bekende omgeving.

Afwennen met beleid

Voor kinderen van deze leeftijd is de borst een bekende, vertrouwde plek. En aan zo'n plek is vaak behoefte in een periode dat het kind veel nieuws ontdekt en meemaakt. Door deze vertrouwde plek zonder meer weg te nemen, kan het kind in verwarring raken. Maar 'met beleid' kan het kind toch wel op een prettige manier ontwend worden.

Het zal overigens niet makkelijk zijn om hierover met vrienden of bekenden ervaringen uit te wisselen, omdat het afwennen van de borst op oudere leeftijd niet vaak voorkomt. Er is echter wel voldoende geschreven over het voeden en afwennen van oudere kinderen. Hieronder volgen een aantal tips die moeders door de jaren heen geholpen hebben.

Tip 1: voorkom dat het kind om de borst vraagt

Voorkom dat het kind om de borst gaat vragen. Bijvoorbeeld door niet in de gebruikelijke "voedingsstoel" te gaan zitten op vaste momenten van de dag.

Ook kan het helpen om rond de gebruikelijke voedingstijden buitenshuis te zijn. En veel moeders geven aan dat ze weinig gaan zitten, om hun kind zo niet de gelegenheid te geven om de borst te vragen.

Aan het eind van een drukke dag kan het overigens nog wel een tijdje nodig zijn dat het kind even een paar tellen bijkomt aan de borst.

Tip 2: geef afleiding

Geef afleiding. Bied wat eten of drinken aan ter vervanging. Of ga een spelletje doen, of een wandelingetje maken. Lees voor.

Het kan belangrijk zijn om wel tijd en aandacht aan het kind te geven, omdat een moment aan de borst een moment van grote veiligheid en vertrouwen is tussen moeder en kind. Dat gevoel hoeft niet te verdwijnen. Probeer het alternatief aan te bieden voordat er om de borst gevraagd wordt.

Tip 3: praat met het kind

Praat met het kind. Vraag wat er zo prettig is aan het drinken aan de borst. Vraag of het kind nog lang door wil gaan. Soms komen daar verrassende antwoorden uit, zoals: tot mijn verjaardag... tot Sinterklaas... tot het op is... tot ik bij oma ga logeren, etc.

Vaak is met kinderen van een jaar of 3 al wat af te spreken. Bijvoorbeeld: maar tien tellen aan de borst. En dan tot tien tellen. Of u kunt aanbieden dat uw dochter wel even aan uw buik mag voelen als ze behoefte heeft aan de borst.

Tip 4: leg – zonodig – contact met andere moeders

Soms is het prettig om ervaringen uit te wisselen met andere moeders. Daartoe kunt u nagaan of er bijeenkomsten in uw buurt zijn voor moeders die kinderen voeden van ouder dan een jaar, bijvoorbeeld via La Leche League, of de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (zie www.borstvoeding.nl voor adressen en telefoonnummers).

Ook zijn er verschillende forums (waaronder het Forum van Ouders Online) waar u terecht kunt om ervaringen van anderen te vragen.