Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!

11 mei 2005 door Merit Tabbers

Hoe snel werken antibiotica?

Mijn zoon van 2 bleek oorontsteking te hebben. Omdat het wat lang duurde, en zijn oren erg vies waren, heeft hij toch een kuurtje gekregen. Hij was niet fit en voelde zich niet lekker.

Nou vroeg ik mij af hoe snel zo'n kuur kan werken, want ik heb hem gisteravond de eerste keer gegeven en warempel sliep hij vannacht helemaal door en was hij vanochtend al weer stukken beter en opgeknapt. Komt dit nu al door de kuur, of was de ontsteking uit zichzelf al weer aan de beterende hand?

Antwoord

Leuke vraag! Om hem te kunnen beantwoorden, moet ik eerst even iets uitleggen over het ontstaan van oorontstekingen.

Het overgrote deel van de oorontstekingen wordt op deze leeftijd veroorzaakt door virale infecties. Vandaar dat er in eerste instantie geen antibiotica wordt gegeven bij kinderen. Antibiotica werken immers alleen tegen bacteriƫn en niet tegen virussen.

Als er uiteindelijk toch besloten wordt om antibiotica te geven, dan werken die gemiddeld na 24 tot 48 uur. Het lijkt mij dus inderdaad wel heel snel, dat uw zoon na de eerste toediening al direct opknapte (maar alles kan).

Eigenlijk denk ik dus dat er toch sprake is geweest van een virale infectie, die na enkele dagen 'gewoon' vanzelf is overgaan.

Lees ook: