Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

17 december 2004 door Merit Tabbers

Hoe verhelp je een verstopte neus bij een zuigeling? (3 mnd)

Onze zoon Justin is bijna 3 maanden oud. Een week geleden heeft hij een acute bronchitis opgelopen, en is daarvoor opgenomen in het ziekenhuis. Wij leven in Laos en Thailand. Ons huis is iedere dag omgeven door stofwolken vanwege periodiek vrachtverkeer.

Justin ademt moeilijk en zijn neusje is verstopt. Hij heeft een tas vol medicijnen: actifed, paracetamol, anti-bronchitis, iets tegen de hoest (wat hij niet heeft) en iets tegen een loopneus (was het maar zo).

Afijn, wij zijn zeer bezorgd. We denken dat prioriteit nummer 1 is om zijn verstopte neusje te verhelpen. Wat kunnen we doen?

Antwoord

Wat u beschrijft is dat uw zoon last heeft van een verstopte neus. Met name op de zuigelingenleeftijd kan dat een groot probleem zijn, omdat kinderen op deze leeftijd voornamelijk door hun neus ademhalen. U kunt zich wel voorstellen dat ze het dan benauwd kunnen krijgen, zeker als ze de borst of een flesje krijgen, en dat ze daardoor niet meer willen drinken.

Of uw zoon inderdaad moeite heeft met drinken, vertelde u niet, en ook niet of het een acuut dan wel een chronisch probleem is.

Voor een verstopte neus kunnen op deze leeftijd verschillende oorzaken zijn:

1. Acuut - er kan sprake zijn van een infectie (meestal een virus), of er kan iets in de neus zitten wat daar niet thuishoort (een zogenaamd corpus alienum, oftewel een vreemd lichaam). Bijvoorbeeld een knikker, hoewel iemand anders dat dan gedaan zou moeten hebben.

Aangezien kinderen in hun eerste levensjaar met talloze virussen in aanraking komen (waartegen ze dan meteen afweer opbouwen), is dit in uw geval het meest waarschijnlijk. Het kan zelfs hetzelfde virus zijn als het virus dat de bronchitis heeft veroorzaakt.

2. Chronisch - in theorie kan er sprake zijn van een allergie (maar met een verstopte neus zijn kinderen dan meestal al wat ouder), of er kan sprake zijn van neuspoliepen. Dat laatste is echter zeer zeldzaam.

3. Traumatisch - er kan een ongeluk hebben plaatsgevonden, waarbij – bijvoorbeeld – het neustussenschot is verplaatst. In uw geval lijkt dit echter niet van toepassing; u vertelde althans niets over een ongeluk.

4. Aangeboren afwijkingen - er kunnen anatomische afwijkingen van de neus zijn, maar die zijn (ook) zeer zeldzaam.

Kortom: het lijkt me het meest waarschijnlijk dat de verstopte neus van uw kindje veroorzaakt wordt door een virale infectie. Wat kun je daaraan doen?

Ik raad aan om zoute neusdruppels te geven: in elk neusgat twee druppels, vlak voor elke voeding. Nog handiger is sprayen met een fysiologische zoutoplossing.

Soms kan er iets sterkers nodig zijn: bijvoorbeeld kinder-Otrivin (xylometazoline), maar dat mag je maar 5 dagen geven. Probeer eerst de zoute neusdruppels.

Lees ook: